У міжнародному пункті пропуску «Станція Вадул-Сірет» (українсько-румунський кордон) під час проведення митного контролю ручної поклажі громадянина Росії співробітниками митниці виявлено фрагмент ікони і старообрядницький хрест. Про це повідомили у прес-службі Держмитслужби України.

Як наголошується у повідомленні, громадянин Росії прямував у приватних справах із Росії до Болгарії швидкісним потягом сполученням «Москва-Софія». У ході митного контролю у шкіряному портфелі, у поліетиленовому файлі митники виявили фрагмент ікони «Спас Вседержитель», який, за попереднім визначенням мистецтвознавців, є зразком продукції сакрального призначення кінця XIX - початку XX століття.

Крім того, серед предметів одягу у господарській сумці росіянина був виявлений старообрядницький напрестольний хрест, який, за висновком державної мистецтвознавчої експертизи, має значну історичну та культурну цінність, є рідкісним і унікальним типом старообрядницьких напрестольних хрестів і підлягає поданню для занесення до Державного реєстру національної культурної спадщини, передає «УНІАН».

Громадянин Росії виявлені предмети визнав своєю власністю. Однак ніяких дозвільних документів, передбачених законодавством України, які були б підставою для переміщення через митний кордон, не надав.

Співробітниками митниці відкрито справу про порушення митних правил за ознаками статті 472 Митного кодексу України. Виявлені предмети вилучено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272