Найбільше зростання рейтингу КПУ відзначається у традиційних областях на півночі та південному сході країни, у деяких округах їхній рейтинг зріс до 15-20%. Про це у коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко.

 

«Наведені дані свідчать, що Україна не залишилася осторонь від загальносвітової тенденції зростання лівих настроїв на тлі триваючої економічної кризи. Проте у цілому зростання рейтингу КПУ обумовлений переважно внутрішніми причинами», - зазначив експерт.

На його думку, значна частина лівого електорату відвернулася від основних суб'єктів українського політикуму, і цей процес триває. Різке зміщення «Батьківщини» вправо і активне поглинання партією Тимошенко правоцентристського електорату «Нашої України» спровокувало відтік від неї ліво-орієнтованих прихильників у Центрі та на Заході України. З іншого боку, розчарування у Партії регіонів зробило прихильниками Компартії ліво-орієнтованих виборців Півночі, Сходу і Півдня країни, що виводить комуністів на другі позиції у цих регіонах.

«По-третє, кампанія КПУ сконцентрована на консолідації власного електорату навколо простих і зрозумілих пересічному виборцю гасел. Цим вона суттєво відрізняється від кампаній Партії регіонів і "Батьківщини", суть яких зводиться до прямих звинувачень один одного і практично не містить конструктивних пропозицій, що не сприяє зростанню їхніх прихильників в умовах погіршення економічної ситуації", - зазначив експерт.

Таким чином, на думку експерта, звільняється досить серйозна електоральна ніша для освоєння КПУ. Її обсяг можна оцінити у межах 20%, тобто Компартія теоретично має шанси повернути собі рівень популярності як мінімум 2002 року.


Дані Центру сприяння розвитку місцевому самоврядуванню та громадських ініціатив «Третій Сектор». Опитування проводилося з 3 по 12 вересня 2012 року методом особистого інтерв'ю вдома, у ході якого було опитано 1200 респондентів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

520