Журналіст Андрій Куликов вважає, що закон про наклеп може бути небезпечним для його колег. Про це він заявив ForUm'у, коментуючи прийняття Верховною Радою у першому читанні законопроекту про посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

«З урахуванням тієї судової системи, яка існує у нас в Україні, цей закон небезпечний», - зазначив журналіст.

Також, на його думку, у даних умовах цей законопроект можна розглядати як попередження журналістам, в першу чергу – з боку політиків, депутатів: «не будьте надто прискіпливими, ваші публікації можуть спричинити неприємні наслідки».

«Це моє припущення, що можна так розглядати подібне рішення», - підкреслив Куликов.

«Що стосується наслідків, по-перше, мені б хотілося, щоб це спонукало журналістів ретельніше перевіряти ту інформацію, яку вони оприлюднюють, щоб ми звернули увагу на питання дотримання професійних стандартів. По-друге, якщо закон буде прийнятий, журналістів можуть більш активно, ніж зараз, переслідувати у судовому порядку», - сказав він.

Однак Куликов сподівається, що все ж у журналістів є певний «інстинкт» самозбереження і він спрацює не в бік самоцензури і її посилення, а саме в бік зростання професійних навичок і стандартів.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини». Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 «Наклеп».

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291