Виборче законодавство повинно залишатися постійним упродовж не менше десяти років. Таку думку висловив голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер під час зустрічі з передвиборчою місією Тимчасового Комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні 28 жовтня 2012 року, відповідаючи на запитання учасників зустрічі.
Як повідомляє прес-служба ВР, Литвин висловив думку, що, можливо, парламент наступного скликання повинен прийняти Виборчий кодекс, зміни в який не повинні вноситися хоча б десять років.

Глава парламенту нагадав, що ухвалення торік закону про вибори народних депутатів 366 голосами було компромісним рішенням. Разом з тим він зазначив, що змішана виборча система недостатньо сприяє політичній структуризації суспільства.

Серед недоліків чинного виборчого закону голова Верховної Ради назвав великі за розміром округи, що ускладнює ефективну роботу депутата з виборцями. При цьому він зазначив, що депутати, обрані за партійними списками, практично не несуть перед виборцями відповідальності.

Литвин також назвав великим 5-відсотковий виборчий бар'єр, висловивши думку, що для країни у перехідному періоді, як Україна, він не повинен перевищувати 1%.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

328