Прес-служба громадського руху «Український вибір» звернулася до предстоятеля Київського патріархату православної церкви Філарета з проханням не вести передвиборну агітацію. «Позитивом нинішніх виборів є те, що політичний процес не призводить до гострого протистояння в суспільстві», - йдеться у заяві, спровокованій тим, що на прес-конференції у Чернівцях Філарет прямо закликав: «Голосуйте за ті партії і тих кандидатів, які захищають українську мову. Якщо кандидати цього не роблять, значить, вони проти української держави і не хочуть її захищати, тому просимо за таких не голосувати».

Прес-служба «Українського вибору» шкодує, що патріарх, який є моральним і релігійним авторитетом для мільйонів наших співгромадян, виявився не в змозі утриматися від демагогічних і провокаційних політичних тем.

«Історія дає нам багато прикладів того, як необдумане змішання національних, релігійних і політичних питань призводило до дестабілізації і більш однорідні суспільства, ніж нинішнє українське. Особливо обережно до цих питань варто підходити в період виборчої кампанії, коли багато політичних сил намагаються інспірувати громадянський конфлікт. Релігійні суперечності самі по собі часто служать джерелом розбрату, в поєднанні ж з політичним конфліктом можуть призвести (і часто призводять) до неконтрольованих наслідків», - йдеться у заяві.

Громадський рух «Український вибір» закликав всіх релігійних лідерів України утриматися від прямої і непрямої участі у виборчому процесі. «Ми сподіваємося, що церква займе в нашому суспільстві позицію миротворця, тієї сили, яка згладжує протиріччя, вчить нас терпимості і взаємної поваги. Пам'ятайте про те, що вибори закінчаться вже через кілька тижнів (і, за великим рахунком, вони нічого не вирішують). При цьому дуже важливо, щоб політика не привела суспільство до зростання взаємної недовіри між людьми та різними регіонами країни. Україна повинна бути Батьківщиною для громадян усіх національностей, мови спілкування і релігійних переконань», - упевнені в «Українському виборі».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

339