У Японії вчора розпочав роботу новий орган державної влади, який контролює атомну енергетику. Про це повідомляє Agence France-Presse.

Департамент з атомного нагляду (Nuclear Regulation Authority) був створений у зв'язку з посиленням контролю за атомною енергетикою через аварію на АЕС «Фукусіма-1». Крім іншого, він стежитиме за виконанням таких правил, як, наприклад, обмеження терміну служби ядерного реактора 40 роками. Також департамент даватиме дозвіл на запуск реакторів, які були зупинені після березня 2011 року (в даний момент з 50 зупинених запущено тільки два).

За кілька днів до початку роботи департаменту Японія оголосила, що повністю відмовиться від атомної енергії до 2040 році.

Попередній наглядовий орган - Агентство з ядерної та індустріальної безпеки (NISA) - визнали частково відповідальним за важкі наслідки аварії на АЕС, пише видання BusinessLine. Багато в чому це пов'язано з тим, що агентство підпорядковувалося міністерству економіки, торгівлі і промисловості, яке було зацікавлене в розвитку атомної енергетики.

У той же час, Департамент з атомного нагляду отримає практично повну юридичну незалежність, яку має, наприклад, антимонопольна служба Японії.

Тим часом новий департамент вже піддався критиці. Громадські організації обурилися тим, що організацію очолить Сюніті Танака (Shunichi Tanaka), який раніше обіймав ключові посади в декількох операторах АЕС. У відповідь на це Танака направив до парламенту Японії офіційну заяву, в якій гарантував незалежність департаменту від учасників ринку.

Аварія на «Фукусімі-1» сталася у березні 2011 року. Її причиною став землетрус і цунамі. Ця аварія стала найбільшою з часів Чорнобиля.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198