Уповільнення української економіки, зафіксоване Держстатом за підсумками серпня, було очікуваним і викликано, в основному, погіршенням ситуації у світовій економіці. У цих умовах украй важливо задіяти внутрішні резерви для збереження зростання і попередження спаду, вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Країна зачеплена крилом світових економічних труднощів: вже є ясність щодо рецесії в Європі і уповільнення економіки в Росії. Однак кумулятивно за підсумками 8 місяців економіка України все ще в плюсі ​​і треба подбати, щоб залишити її в цій позитивній зоні і, бажано, додати обертів», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Литвицький підкреслив, що реакцію вітчизняної економіки на негативний зовнішній вплив поки можна описати як відносно м'яку, що істотно відрізняється від шоку в 2008-2009 роках. За його словами, позитивні зміни ситуації в Росії, наприклад, під дією підвищених цін на нафту, або в Європі після введення оголошених заходів стимулювання можуть у відносно короткостроковій перспективі значно поліпшити ситуацію і в українській економіці.

Він вказав, що за підсумками серпня спад у будівництві в річному вимірі скоротився до 15% з 22% місяцем раніше, на транспорті за вісім місяців - до 7,6% з 7,2%, що може свідчити, що дно, швидше за все, вже пройдено.

Радник голови НБУ додав, що уповільнення пов'язане ще з одним зовнішнім чинником - погодою, яка була значно гіршою, ніж торік, коли в країні був зібраний рекордний урожай зернових і, тим самим, закладена висока база порівняння. У той же час він вказав, що в аграрному секторі поки вдається уникати рецесії: спад там фіксується лише другий місяць поспіль, і в серпні рівень виробництва був близький до липневого.

Литвицький також зазначив, що в оцінці ситуації необхідно також враховувати українські економічні трирічні мікроцикли, коли за двома роками прискорення зростання слідує рік уповільнення. «Каталізатором впливу зовнішніх циклів є ще й внутрішні закономірності», - сказав він.

Експерт нагадав, що така тенденція легко простежується з 2000 року і виключенням з неї став лише 2009 рік, коли уповільнення 2008 р. переросло у великомасштабну рецесію під впливом світової кризи і грубих помилок у макроекономічному регулюванні. Радник уточнив, що новий мікроцикл почався у 2010 році.

В. Литвицький підкреслив, що в України є резерви, для того, щоб максимально мінімізувати вплив негативних зовнішніх чинників.

«Що необхідно зробити? - скорочувати розрив між наміром проводити реформи і їх проведенням, йти далі шляхом дерегуляції і детінізації. Почати другу хвилю реформ в аграрному секторі», - пояснив він, додавши, що після виборів має відкритися «політичне вікно» для прискорення реформ.

Радник глави НБУ підкреслив, що необхідно продовжувати політику зниження інфляції при відносній стабільності курсу національної грошової одиниці. «Такою політикою можна вбити навіть не двох, а трьох зайців: розігріти споживчий попит, сприяти стабільності гривні як засобу заощадження, зберігати її купівельну спроможність і закладати базу для інвестицій», - сказав Литвицький.

Він уточнив, що завдяки рекордно низькій інфляції збільшення реальної зарплати за підсумками січня-липня прискорилося до 15,5% з 7,6% за аналогічний період минулого року, що дозволяє торгівлі зберігати зростання на рівні 16% і виконувати, нехай і не в повній мірою, роль внутрішнього компенсатора.

Радник також зазначив, що останні два роки в країні неухильно зростають капітальні інвестиції, що також з деяким розривом у часі дозволить компенсувати негативний зовнішній вплив на економіку.

Крім того Литвицький підкреслив, що за підсумками серпня остаточно стало ясно, що в асиметрії макроекономічних ризиків домінує загроза спаду, а не загроза небезпечного прискорення інфляції. «Досягнення бюджетного орієнтиру 2012 року з інфляції (7,9% - ІФ) не викликає сумнівів, на відміну від орієнтиру по зростанню ВВП (3,9% - ІФ). Тут потрібні додаткові зусилля. Тому акцент потрібно перенести на підтримку економічного зростання», - вважає радник глави НБУ.

На його думку, Україні необхідно оновити політику підтримки експорту. При цьому експерт уточнив, що завдяки кращому, ніж колись, інфляційному диференціалу, реальний ефективний обмінний курс гривні з початку року девальвував на 2,8%, у тому числі у серпні на 1,9%, значить, Нацбанк реально підтримує експорт.

Литвицький додав, що у рамках підтримки зростання Нацбанк в умовах спаду негативних курсових очікувань буде поступово розширювати грошову пропозицію і вдосконалювати інструменти його здійснення. Слідування цій політиці він уже продемонстрував у серпні, сказав радник.

Найбільш ефективним «акселератором внутрішнього попиту» він вважає будівництво, що дозволить у значній мірі потягнути за собою інші галузі і компенсувати падіння зовнішнього попиту на їх продукцію.

Як повідомлялося, прем'єр Микола Азаров у середу повідомив, що зростання реального ВВП України за підсумками січня-серпня-2012 сповільнилося до 1,5% з 2% за підсумками січня-липня і 2,5% за підсумками січня-червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279