Французькі дипломатичні представництва і школи будуть закриті у п'ятницю, 21 вересня, у 20 країнах світу через побоювання за безпеку французьких громадян після публікації у середу сатиричною газетою Charlie Hebdo карикатур на пророка Мухаммеда, повідомляє агентство Франс Прес.

«З метою безпеки (французькі) посольства, консульства, культурні центри та школи будуть закриті у 20 країнах», - заявив представник МЗС Франції. Разом з тим він зазначив, що ніяких погроз на адресу установ не надходило.

Таке рішення пояснюється тим, що традиційно сплеск масових заворушень у мусульманських країнах відбувається по п'ятницях після великої п'ятничної молитви.

МЗС Франції вже зажадало підсилити охорону своїх посольств у деяких країнах світу. Слідом за цим у ЗМІ з'явилася новина про те, що французький ліцей у столиці Індонезії - найбільшій мусульманській країні - у п'ятницю буде закритий з міркувань безпеки.

Французьке зовнішньополітичне відомство у середу опублікувало рекомендації для мандрівників, що опинилися в країнах, де можуть виникнути хвилювання. Зокрема, туристи повинні проявляти максимальну пильність, триматися подалі від місць скупчення народу, уникати відвідування визначних пам'яток, які є священними для деяких соціальних груп, і обмежити візити до місць поклоніння.

На обкладинці газети Charlie Hebdo, що вийшла у середу, зображено мусульманина в інвалідному кріслі, яке везе іудей. «Нічого смішного», - говорить інвалід. Заголовок до ілюстрації ​​«Недоторканні-2» і є пародією на популярний у Франції фільм «Недоторканні» режисерів Еріка Толедано і Олів'є Накаша про інваліда-аристократа і його темношкірого помічника. Зображення на інших сторінках газети - більш зухвалі. За даними ЗМІ, на деяких з них пророк Мухаммед зображений оголеним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273