14 вересня 2011 відбулася зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової з Надзвичайним і Повноважним Послом Лівії в Україні Фейсалом Ельшаарі. Лівійський дипломат негайно відреагував на ініціативу Омбудсмана України про обмін думками щодо ситуації у його країні та долі затриманих у Лівії громадян України, повідомили ForUm'y у прес-службі Омбудсмана.

На початку зустрічі Посол повідомив, що перехідна Національна рада Лівії звернувся до всіх лівійців із закликом до примирення, прощення одне одного з метою уникнення подальшого кровопролиття і вендети. Керівництво Ради заявило, що нова Лівія прагнутиме будувати державу права, законності, поваги до прав і свобод людини у повному обсязі.

На запитання Карпачової про трагічні повідомлення деяких іноземних засобів масової інформації про долю затриманих громадян різних країн, у тому числі українців, Посол Лівії Фейсал Ельшаарі підкреслив, що, за його даними, у Лівії затримано 27 українських громадян, і їхньому життю реальної загрози немає. Тим самим він спростував згадані повідомлення.

При цьому лівійський дипломат зазначив, що після проведення розслідування новими компетентними органами і з'ясування питання про непричетність їх до участі у воєнних діях вони будуть звільнені. На його думку, добрим знаком їхньої безпеки є те, що затриманим було надано право на телефонний зв'язок з рідними.

Посол також запевнив Омбудсмана України, що нова влада забезпечує безпеку життя і діяльності іноземним дипломатам, зокрема, українського Посольства у Лівії та членам їхніх сімей. Фейсал Ельшаарі підкреслив, що він вдячний українській владі за створення усіх умов для його ефективної дипломатичної місії в Україні.

Омбусман України висловила переконаність, що народ Лівії цінує допомогу українських лікарів, які під час громадянської війни добровільно залишилися допомагати потерпілим лівійцям. Посол погодився з цим, зазначивши, що лівійський народ високо цінує традиційні дружні відносини з українським народом і дійсно безцінну допомогу українських лікарів пораненим лівійцям.

Карпачова щиро побажала Послу Лівії, який є батьком чотирьох дітей, витримки і мужності, а лівійському народові - встановлення стабільності та відродження країни після громадянської війни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

377