Сьогодні відзначають Всесвітній день води (водних ресурсів). Метою проведення цього Дня є підвищення обізнаності про те, в якій мірі освоєння водних ресурсів сприяє підвищенню рівня продуктивності економіки і соціального добробуту. Ще сьогодні День Балтійського моря. Рішення про щорічне святкування Дня Балтійського моря ухвалене на 17-у засіданні Конвенції (ХЕЛКОМ) Хельсінкі 1986 року. А в Індії 22 березня (1 Чайтра) - Новий рік. У Лаосі - День Народної партії. А в Пуерто-Рико День емансипації.

Цей день в історії України:

1654 До Москви прибувають представники від Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії.

У 1842 році народився Микола Віталійович Лисенко (1842-1912) український композитор, диригент, педагог, фольклорист, основоположник національної музичної школи. 1864 року закінчив університет в Києві, в 1867—69 роках пройшов курс Лейпцігської консерваторії по класу фортепіано і композиції; в 1874—76 рр, удосконалювався в Петербурзькій консерваторії під керівництвом М.Римського-Корсакова. Записував і обробляв українські народні пісні, створював хорові колективи, пропагував українські народні пісні. У 1904 на кошти прогресивної громадськості відкрив у Києві Музично-драматичну школу (з 1918 — Вищий музично-драматичний інститут його імені), де навчалися багато провідних представників українського мистецтва. Створив близько 20 творів для музичного театру, що заклали основу українського оперного мистецтва, у тому числі опери — «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Травнева ніч»; оперету «Чорноморці» (1872).

Величезну популярність мала його опера «Наталка Полтавка», побудована на обробках народних пісень. Вершиною оперної творчості Лисенка — героїко-романтична опера «Тарас Бульба». Нещадною сатирою на царське самодержавство була опера «Енеїда».

За народним календарем: Сороки. Сорока мучеників - покровителі всякого птаства корисного, того, що їдять, що комах знищує, і що слух тішать. Сорок Сороков відзначали як свято наступаючої весни. Цього дня сорок птахів прилітає, день з ніччю міряється. Якщо на Сороки буде тепло, то воно простоїть ще сорок днів, а холодно - чекай сорока холодних ранків-морозів.

Православні: Олександр, Опанас, Валерій, Іван, Ілля, Іраклій, Кирило, Клавдій, Леон, Микола, Тарас, Феофіл.

Католицькі: Катерина, Богуслав, Захар, Павло.

Цей день в історії:

1312 За наполяганням короля Франції Філіпа IV Красивого Папа Римський Климент V розпустив католицький духовно-рицарський орден тамплієрів (храмовників). Власність ордена у всій Європі перейшла до інших церковних орденів або була конфіскована державою.

1630 Група пуритан вирушила з Англії до Америки, де вони заснують Бостон.

1633 Галілей уклінно відрікається від своїх наукових досліджень на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок. Наступного дня Папа в порядку помилування замінить Галілею вирок у в'язниці інквізиції вигнанням, і той зможе повернутися на віллу Медичі. Там він має жити в найсуворішій самоті.

1634 Рембрандт одружується на Саскін, оспіваної ним на багатьох полотнах.

1675 Король Англії Карл II засновує Королівську обсерваторію в Гринвічі. Меридіан, що проходив через обсерваторію був прийнятий англійськими моряками за точку відліку. Донині і ще багато років потому як нульовий меридіан вибиралася довгота порту від'їзду або столиці відповідної держави. Лише в кінці минулого століття міжнародне співтовариство прийшло до згоди вважати нульовим Гринвіцький меридіан.

1697 Почалося «Велике посольство» Петра I до Західної Європи. І хоча великими послами були Ф. Лефорд, Ф. Головін, П. Возніцин, а Петро I був членом делегації інкогніто під ім'ям Преображенського полку урядника Петра Михайлова. Це посольство, яке тривало майже півтора року, стало першим візитом російського царя до Європи.

1772 В Англії рабство оголошується поза законом.

1841 У США патентується виробництво крохмалю.

1848 Венеція оголошує про свою незалежність.

1859 У Мельбурні створюється перша в світі партія робочого класу - Політична трудова ліга Вікторії.

1870 Утворена російська секція I Інтернаціоналу. Карл Маркс прийняв пропозицію бути її представником у Генеральній раді.

1874 Вперше проводиться гра у великий теніс.

1882 Конгрес США заборонив багатоженство.

1888 Представники дванадцяти футбольних клубів, які зібралися в Лондоні, створили Англійську футбольну лігу.

1895 У Парижі брати Люм’єр вперше показали спеціально запрошеній публіці фільм. На білому екрані глядачі побачили робітників, що виходять з фабрики братів.

1904 У лондонській газеті «Іллюстрейтед Міррор» вперше в світі публікується кольорова фотографія.

1917 США першими в світі визнають Тимчасовий уряд Росії.

1935 Персія стала офіційно називатися Іраном.

1945 У Каїрі заснована Ліга арабських держав. До складу Ліги спочатку ввійшли Єгипет, Сирія, Ліван, Ірак, Трансіорданія (нині Йорданія), Саудівська Аравія і Ємен.

22 березня народилися:

1181 Ібн Аль-Фарид, арабський поет.

1599 Антоніс Ван Дейк (1599-9.12.1641), фламандський живописець.

1875 Ганс Грімм, німецький письменник, ідеолог німецьких націоналістів.

1895 Георгій Тасін, український режисер і сценарист.

1908 Луіс Ламур (1908-10.6.1988), американський письменник. Визнаний майстер вестерну, якого в Америці читали як підлітки, так і президенти, випустив 101 книгу, кожна з яких стала бестселером.

1915 Георгій Степанович Жженов, актор («Доля резидента», «Екіпаж»).

1926 Веніамін Павлович Єфремов, академік РАН (відділення інформатики, обчислювальної техніки і автоматизації) з 1992 р., творець протиповітряних ракет 9М33 для ЗРК «Оса» і 9М330 для комплексу «Тори».

1928 Дмитро Волкогонов, політичний діяч, письменник («Радянський солдат», «Феномен героїзму», серія «Вожді» («Ленін», «Сталін», «Троцький»)), лауреат Державної премії РФ (посмертно).

1949 Фані Ардан, французька кіноактриса («Собаки в місті», «Сусідка»).

1958 Валерій Сюткін, співак, колишній соліст групи «Браво» («Стиляги з Москви», «Дорога в хмари»).

1959 Метью Модін, американський актор («Одружена з мафією», «Пташка», «Урок анатомії»).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1497