19 березня 1930 р. в містечку Ржищеві на Київщині в учительській сім'ї народилася відома українська поетеса Ліна Костенко. З 1936 р. жила в Києві, де й закінчила середню школу. Потім навча­лася в Київському педагогічному інституті. В 1956 р. закінчила Мос­ковський літературний інститут.

В літературу Л. Костенко приходить у післякультівську добу на хвилі «хрущовської відлиги» разом з поетами-«шістдесятника­ми».

Уже в дебютній збірці Ліни Костенко "Проміння землі" були окреслені основні ліричні мотиви, яким поетеса залишилася вірною до сьогодні, - історія, кохання, традиція, поетичне слово. На сьогодні Л. Костенко авторка близько десяти поетичних книг, серед яких найвідоміші: «Мандрівка серця» (1961), «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), «Вибране» (1989) тощо. Перу пи­сьменниці належить історичний роман у віршах «Маруся Чурай» (1979), за який вона удостоєна Державної премії ім. Т. Г. Шевченка. Ліна Костенко є також авторкою кіносценаріїв та кваліфікованим перекладачем польської лірики

Самобутня творчість Л. Костенко, митця непростої до­лі, безкомпромісного й сміливого, ліричного й громадян­ськи активного, характеризується ідейно-тематичним і жанровим розмаїттям ліричних і ліро-епічних творів, твор­чими пошуками в царині форми вірша, строфічної будови.
За народним календарем: Костянтинові кола. Жінки і чоловіки обходили колодязі колами. Щоб ті гіркими стоками не повнилися, щоб підземну воду підпустили хорошу, що від всяких хвороб на славу. І чиста, і солодка. Заклинали ластівок, що велике вже сонце, що пора збиратися з вирію до рідних кубел.

За зореастризмом: 18-20 березня три останні дні року, так звані «прокляті дні», в які було прийнято проклинати світ.

Православні: Аркадій, Калістрат, Конон, Костянтин, Федір, Феофіл.

Католицькі: Богдан, Йосип.

Цей день в історії:

721 до н.е. Перше описане сонячне затемнення було побачене з Вавілона.

1441 До Москви повернувся митрополит Ісідор (грек за походженням), який підписав влітку 1439 року у Флоренції унію про об'єднання православної і католицької церков під владою папи римського. За наказом великого московського князя Василя II митрополита було арештовано, засуджено церковним судом і посаджено до в'язниці. Унію було знехтувано. Через три роки Ісідору вдалося тікати, в Римі він став кардиналом і отримав почесний титул Константинопольського патріарха, та тільки там вже правили турки.

1474 У Венеції приймається закон про охорону винаходів - перший у світі закон про охорону авторського права.

1682 Церковний собор у Франції ухвалює, що папа римський не має права позбавляти владу королів.

1831 Перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з City Bank New York (ніякого зв'язку зі скандально відомим нині Bank New York) 245 000 доларів - гігантську на ті часи суму. Незабаром злочинця вдалося схопити (він отримав п'ять років ув’язнення у в'язниці Сінг-Сінг) і повернути велику частину викраденого.

1859 В Парижі пройшла прем'єра опери Шарля Гуно «Фауст».

1899 Відкривається перша в Росії і Петербурзі станція «швидкої допомоги».

1913 В «Метрополітен Опера» в Нью-Йорку вперше цілком виконана опера російського композитора Модеста Мусоргського «Борис Годунов».

1917 Тимчасовий уряд одним зі своїх перших зовнішньополітичних актів визнав незалежність Фінляндії. 1917 В Києві проходить 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Так є здоровою вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час першого українського свята Свободи демонстрантами роззброюється поліція.

1922 В лютому був виданий декрет про вилучення церковних цінностей, що викликало виступи віруючих і протест патріарха Тихона. В 6-сторінковому листі членам Політбюро В. І. Ленін у зв'язку з цим писав: «Чим більше число представників реакційного духівництва і реакційної буржуазії вдасться нам із цього приводу розстріляти, тим краще. Треба саме тепер провчити цю публіку так, щоб на декілька десятків років ні про який опір вони не сміли і думати».

1922 В Москві, на вулиці Шаболовка, завершено будівництво найвищої в країні 150-метрової «Шуховської (за проектом Володимира Шухова) вежу» - ажурної суцільнометалевої опори радіопередавачів радіостанції «імені Комінтерну». В 30-і роки з Шуховської вежі почалися експериментальні передачі перших телепередач. До відкриття в 1967 році висотної телевежі в Останкіно Шуховська вежа була головним вузлом трансляції і ретрансляції всіх радіо- і телепередач у СРСР

1927 В штаті Вашингтон м'ясник знаходить у шлунку курчати шість самородків золота.

1934 Радгоспник Митрофан Никітін відкриває вогонь з револьвера по труні В. Леніна в Мавзолеї.

1946 Мартініка, Гваделупа, Реюньон оголошуються департаментами Франції.

1953 Вперше по телебаченню була показана церемонія вручення «Оскара».

1953 Уряд Канади оголошує про те, що у всіх великих містах країни встановлюються сирени на випадок війни між США і СРСР.

1955 В Масаді (Ізраїль) археологами виявляються останки палацу Ірода.

1958 В Страсбурзі відкривається перше засідання Європарламенту.

1970 Радянські дисиденти Андрій Сахаров, Валентин Турчин і Рой Медведєв написали відкритий лист на ім'я Брежнєва, Косигіна і Підгірного із закликом провести демократизацію режиму.

1989 Перший прототип єдиного в світі літального апарату з поворотними роторами – багатоцільового V-22 «Оспрей» вперше піднявся в повітря і вперше перейшов від вертикального польоту до горизонтального.

1999 Проводиться перша трансляція передач iTV з Шаболовки з використанням технології IP/TV . Пробні трансяції до цього велися лише під час декількох Internet прес-конференцій.

19 березня народилися:

1593 Жорж де Латур (1593-30.01.1652), французький живописець, один з найоригінальніших майстрів французького мистецтва першої половини XVII століття.

1800 Василь Борисович Бажанов (1800-1883), богослов, почесний академік Петербурзької АН, доктор богослов'я, протопресвітер. Був одним з перекладачів Біблії російською мовою. З 1835 став законовчителем і духівником спадкоємця престолу великого князя Олександра Миколайовича (майбутнього імператора Олександра II) і великих княжен, був духівником імператорів Миколи I, Олександра II і Олександра III і протопресвітером придворного і московського Благовіщенського соборів, членом Синоду і обер-священиком Головного штабу Гвардійського і Гренадерського корпусів.

1844 Микола Андрійович Римський-Корсаков (1844-21.6.1908), композитор.

1873 Макс Регер (1873-11.05.1915), німецький композитор, піаніст, органіст.

1874 Микола Бердяєв (1874-1948), мислитель, який входить у «золоте століття» російської філософії. В 1922 за вказівкою Леніна разом з іншими блискучими діячами культури був висланий з Росії. В типологію «російської душі» Бердяєв включав такі «початки», як утопізм, нігілізм, анархія, екстремізм, фанатизм і тоталітаризм. В своїх роботах Бердяєв визнав крах «російської ідеї» – зробити Москву третім Римом, тобто зробити Росію релігійним і державним центром всього християнського світу.

1900 Фредерік Жоліо-Кюрі (1900-14.8.1958), французький фізик, Нобелівський лауреат 1935 року з хімії (разом з дружиною Ірен Кюрі), борець за мир.

1913 Рене Клеман, французький кінорежисер, володар двох «Оскара» («Заборонені ігри», «Прокляті»).

1924 Лев Олександрович Куліжанов, кінорежисер («Коли дерева були великими», «Злочин і покарання»).

1947 Гленн Клоуз, американська кіноактриса.

1949 Валерій Якович Леонтьєв, поп-співак.

1950 Надія Георгіївна Бабкіна /Заседатєлєва/, народна артистка Росії, художній керівник ансамблю «Російська пісня».

1955 Брюс Уїлліс, американський кіноактор («Міцний горішок», «П'ятий елемент»).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1017