Представники прикордонної поліції Грузії в цей час проводять слідчі дії стосовно членів екіпажів російського і українського сейнерів, затриманих напередодні в грузинських територіальних водах біля узбережжя Абхазії.

Напередодні на брифінгу начальник прикордонної поліції Грузії Бадрі Біцадзе заявив, що російське і українське риболовецькі судна порушили закони Грузії, оскільки без повідомлення грузинської сторони ввійшли до так званої закритої зони біля узбережжя Абхазії.

Біцадзе нагадав, що будь-які іноземні судна, що прямують до Абхазії повинні брати на це дозвіл у грузинської сторони.

Як повідомили "Інтерфакс" в прикордонній поліції Грузії, звинувачення капітанам затриманих сейнерів пред'явлене в суді міста Поті, де на штрафному причалі стоять затримані сейнери, до 14 годин 12 січня.

Раніше в Службі берегової охорони Грузії сказали, що капітани російського і українського риболовецьких сейнерів "Грот" і "Савор-2" перебувають під арештом на борту своїх судів, передає «Інтерфакс».

Вранці в четвер членам екіпажів сейнерів було дозволено зійти на берег в порту Поті і зателефонувати своїм рідним.

Як повідомили в Службі берегової охорони, наразі вивчаються ідентифікаційні документи членів екіпажів, причому, стверджують представники грузинської влади, в ході цієї процедури виявлені порушення. Зокрема, декілька рибалок не мали при собі міжнародних паспортів.

У Поті чекають прибуття представників українського і російського консульств в Грузії, після чого Служба берегової охорони звернеться до Потійського міського суду з позовом про порушення капітанами сейнерів морського кордону Грузії і незаконного вилову риби. Згідно з грузинським законодавством за подібні порушення капітанів судів можуть засудити на п'ять років позбавлення волі.

Тим часом, Біцадзе, відвідавши в четвер Поті, подякував своїм підлеглим, що затримали напередодні російські і українські риболовецькі сейнери.

Біцадзе заявив журналістам, що найближчим часом Служба берегової охорони Грузії отримає на озброєння нові сучасні катери.

" Служба берегової охорони посилюється і сьогодні у нас є можливість повністю контролювати територіальні води Грузії і підтвердженням цьому є проведена вчора операція з затримання порушників морського кордону", - сказав Біцадзе.

Тим часом представники прикордонної поліції Грузії поки не внесли в Потійський міський суд позов проти затриманих російського і українського сейнерів.

Минулого року подібних інцидентів з затриманням в грузинських територіальних водах іноземних судів було більше 60. За кожним з цих інцидентів призначалися судові процеси, і після сплати штрафу капітани і їх судна звільнялися з-під арешту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

389