Президент України Володимир Зеленський вважає, що питання тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму не варто прив'язувати до переговорного процесу з Росією щодо припинення війни та виведення російських військ із тих територій нашої держави, куди вони зайшли з 24 лютого. Про це він заявив у інтерв’ю представникам українських ЗМІ.

Він переконаний, що розв'язувати пакетно всі питання й таким чином закінчувати війну з Росією – складно та малоймовірно. Особливо коли на нашій території стоять танки, до нас прилітають ракети, коли є складні ситуації в заблокованих містах, як-от у Маріуполі.

«Росія має своє бачення щодо Донбасу, а Україна – своє. Тому в мене була проста пропозиція. Я вважаю, що ми не зможемо домовитися одразу за всіма пунктами. Це неможливо, навіть якщо в нас будуть перемовини», – зазначив Зеленський.

Відповідаючи на заклики щодо звільнення військовим шляхом усіх тимчасово окупованих територій, президент наголосив, що на Донбасі, в зоні проведення Операції об'єднаних сил, воюють одні з найпотужніших угруповань українських військ. Вони протистоять супротивнику, який значно переважає за кількістю. І якщо зараз дати їм команду йти в наступ, це коштуватиме тисяч людських життів.

«Нашій державі потрібна міцна армія. І якщо ми хочемо найпотужніших, найдосвідченіших людей втратити через те, що «я зараз хочу», ми повинні зрозуміти, що до нас повернуться (ворожі сили. – ред.), і вже не за два-три роки, а того ж місяця. Всі військові про це знають і про це думають. Це дуже серйозна історія», – пояснив він.

Зеленський зазначив, що на Донбасі справді спостерігається скупчення російських військ, і Україна чудово розуміє мету й можливі плани РФ.

«Донбас, і південь України, і коридор до Криму, і Херсонську область, і Запорізьку область... Нам в принципі зрозуміло те, що вони роблять. Для того щоб їм це вдалося, вони будуть битися за Донбас. А Маріуполь – це для нас життя, місто, а для них це «медалька», яку вони хочуть повісити собі на груди», – сказав він.

Президент зауважив, що на сьогодні деокупація Маріуполя військовим шляхом є дуже складною. І його захисники, яким украй важко, чудово це знають.

«Ми на контакті майже щодня. Їм важко. Вони дуже міцні. Це правда. Причому різним людям по-різному важко. Є їхні поранені або загиблі побратими. Вони хотіли б, щоб батьки отримали тіла загиблих, а поранених ми могли б вивезти», – сказав Зеленський.

З його слів, щодо цього питання є домовленість із Туреччиною, яка готова кораблями вивезти поранених і вбитих у Маріуполі із Бердянська.

«У нас вся інфраструктура готова, щоб вивезти поранених і загиблих. Ми чекаємо погодження від Путіна. Я розмовляв з Ердоганом, Ердоган розмовляє з ним. І зараз від нього залежить саме цей момент. Якщо нам вдасться, то в найближчі дні ми побачимо результат. Якщо не вдасться, ми точно будемо знати, що це особисто президент Російської Федерації не дає такої можливості. Хоча з різних боків усі тиснуть, тому що це вважається все-таки гуманітарним кроком», – розповів Зеленський.

Глава держави також відкинув можливість повернення окупованого Криму силовим шляхом. Президент пояснив, що пропозиції України на переговорах із Росією щодо Криму не означають, що 10-15 років тема деокупації півострова не порушуватиметься. Навпаки, з його слів, домовленість має передбачати, що упродовж цього строку сторони повинні розв'язати питання Криму дипломатичним шляхом.

«Пропонується формат – не вирішувати це зараз, але вирішити це хоч завтра, упродовж цього терміну. Я вважаю, що це рішення непогане. Але я так зараз вважаю. На сьогодні, якби були такі домовленості щодо Криму, я вважаю, що це – перемога України», – сказав президент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35