За процесуального керівництва Краматорської окружної прокуратури завершено досудове розслідування стосовно чоловіка, який обвинувачується у колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 111-1 КК України). Про це повідомила прес-служба прокуратури Донетчини.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 25 березня 2022 року 34-річний мешканець Краматорська записав на мобільний телефон відео, у якому особисто заперечив здійснення збройної агресії рф проти України та публічно закликав громадян до підтримки незаконних рішень та дій держави-агресора.

У подальшому зловмисник виклав даний запис на власну сторінку соціальної мережі TikTok, таким чином поширивши його серед інших інтернет-користувачів.

Обвинувальний акт направлено до Індустріального районного суду Дніпра.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Зазначимо, що кримінальне провадження за вказаною статтею є першим в Донецькій області з початку повномасштабної збройної агресії рф проти України. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» № 2108-ІХ від 03.03.2022, який набрав чинності 15.03.2022, Кримінальний кодекс України доповнено ст. 111-1 «Колабораційна діяльність», максимальна санкція якої передбачає покарання колаборантів до довічного позбавлення волі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом