На ринку компактної комп'ютерної техніки є величезна кількість різних моделей, тому вибір відповідного ноутбука може виявитися непростою справою. Різні параметри пристрою істотно впливають на продуктивність його використання, тому перед покупкою фахівці рекомендують звертати увагу на ключові характеристики.

Партнер публікації Інтернет магазин ktc.ua

Вибір ноутбука повинен починатися з визначення власних потреб та індивідуальних очікувань, планів використання мобільного комп'ютера. Для деяких користувачів найважливішим параметром буде обсяг оперативної пам'яті.

Для любителів більшості сучасних комп'ютерних ігор також буде потрібна продуктивна графічна картка. Але для невибагливих користувачів часто підійде і вбудована відеокарта.

Потрібно врахувати і кількість роз'ємів USB, їх розташування, зручність та функціональність клавіатури, розмір та характеристики екрана, його роздільна здатність.

Який ноутбук обрати?

Якщо користувач визначився з тим, для чого він використовуватимемо мобільний комп'ютер, можна припустити, яким вимогам він повинен відповідати.

Щоб зрозуміти, який ноутбук вибрати, варто спочатку визначитися з відповідним типом пристрою:

  • Простий портативний ноутбук.
  • Ультрабук (надзвичайно мобільний, часто забезпечує тривалий час автономної роботи від батареї, зазвичай має екран 13-14")
  • Нетбук. Раніше, поки їх не витіснили планшети, вони використовувалися для серфінгу в інтернеті. Наразі вони представлені на ринку в невеликій кількості. Діагональ їхнього екрану найчастіше становить від 10 до 12 дюймів.
  • Гібридні ноутбуки, що складаються з двох частин, що розділяються. Після відключення екрана від панелі з клавіатурою власники можуть використовувати його як планшет.

Процесор

Вирішуючи, який пристрій вибрати, не можна оминати характеристику CPU. Це один із найважливіших компонентів комп'ютера. Процесор значно впливає на продуктивність ноутбука, комфорт виконання різних завдань.

Для деяких користувачів важливим показником стане енергоефективність процесора, якщо справа стосується автономності апарату. Найбільш економічні моделі мають індекси U та Y. Результати тестів різних процесорів потрібно розглядати окремо.

Потрібно звертати увагу на ефективність роботи системи охолодження і той факт, що згодом вона забитиметься пилом. Якщо вона погано справляється зі своєю роботою, деякі топові процесори, особливо в ультракомпактних апаратах, при максимальному навантаженні можуть перегріватися, періодично скидати максимальну робочу частоту, що призводить до падіння продуктивності.

Екран

Панелі TN коштують недорого, вони добре працюють в іграх, забезпечуючи час відгуку до 1 мс. Моделі для геймерів часто мають частоту оновлення 120-144 Гц.

Матриці IPS в даний час вважаються найкращими в плані кольору, але ноутбуки з ними коштують дорожче. Їх обирають графічні дизайнери та любителі фільмів із насиченими квітами. На матрицях IPS особливо добре виглядає темний колір. Невимогливим до кількості Гц геймерам вони також підійдуть.

MVA мають кращу передачу кольору у порівнянні з TN, хоча вони все ще не дотягують до IPS. Час відгуку матриць MVA становить близько 12 мс, а частота оновлення кадрів не перевищує 60 Гц. Для динамічних ігор вони будуть не найкращим варіантом. Панелі MVA сьогодні не часто зустрічаються у ноутбуках.

Матове покриття – оптимальне рішення для використання пристрою всередині приміщень та на вулиці, особливо на сонці. Глянцеві аналоги зазвичай дозволяють відтворювати яскравіші кольори при перегляді мультимедіа, але вони відсвічують сонячні промені, що помітно ускладнює роботу з ними на відкритому повітрі. Важливим параметром мобільного комп'ютера також є роздільна здатність екрана. Чим вище роздільна здатність, тим чіткішою буде картинка, але на відстані дрібні елементи на картинці при цьому буде важко побачити.

Підключення до інтернету та роз'єми

Більшість моделей оснащуються і роз'ємом RJ-45 та пристроєм Wi-Fi. Найшвидша передача даних у випадку з Wi-Fi досягається в смузі пропускання, позначеної як AC, трохи нижче - N. Також варто звернути увагу на роз'єми, якими оснащено ноутбук. В даний час порт HDMI практично є стандартом для більшості апаратів.

Важливим параметром буде кількість роз'ємів USB, їх версія (2.0, 3.0, 3.1). Їх нестачу можна компенсувати USB-хабом, але це нерідко важко і незручно.

HDD або SSD

Застарілі механічні пристрої для зберігання даних HDD у порівнянні з SSD за таку ж ціну мають у кілька разів більший обсяг, але швидкість їхньої роботи при запуску програм, ігор, браузерів та інших програм може суттєво засмутити користувача.

Відеокарта

Вбудовані графічні системи розпаюються на материнській платі, мають власну оперативну пам'ять. Геймери і ті користувачі, робота яких пов'язана з моделюванням 3d-графіки, вибирають потужніші апарати з дискретною відеокартою. Вбудовані варіанти не такі продуктивні, але вони значно повільніше розряджають батарею.

Оперативна пам'ять у ноутбуці

На багатьох бюджетних, а іноді і преміальних моделях ноутбуків ОЗУ розпаяна на материнському плані. При цьому додаткові слоти часто відсутні, що унеможливлює модернізацію. Але зустрічається багато варіантів ноутбуків, що мають вільні роз'єми для RAM, завдяки чому обсяг оперативної пам'яті можна збільшити, докупивши її окремо. Потреба у тому чи іншій кількості гігабайт ОЗУ залежить від використовуваного ПЗ та програм, які планує запускати користувач.

Для роботи в невибагливих офісних програмах потрібно 2-4 Гб. Для використання інтернет-браузера при одночасної роботі, наприклад, скайпу та музичного плеєра бажано мати не менше 6 ГБ. Графічним дизайнерам та геймерам може бути недостатньо і 8 Гб ОЗУ.

Вибір правильної моделі ноутбука не може бути спонтанним. Не можна орієнтуватися лише на ціну пристрою, оскільки може статися так, що дешева модель взагалі не дозволить комфортно виконувати ту роботу, для якої вона купувалась.

 
 
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39
Теги