Министр строительства, архитектуры и жилищно-коммунального хозяйства Украины Павел Качур в ходе онлайн-конференции, которая состоялась на ForUm’e 30 марта, сознался, что для него стало неожиданностью то, как мало голосов удалось набрать блоку «Наша Украина». «Я думаю, это должно стать темой отдельного анализа», - сказал он.

Министр положительно оценивает результаты выборов-2006. «В первую очередь потому, что избиратели поддержали программу действий Президента и те политические силы, которые декларировали свою поддержку деятельности Президента», - пояснил Качур.

На вопрос, каким Павел Качур видит свое политическое будущее, он без колебаний ответил: «В команде Президента». Министр высоко оценил свои шансы во второй раз занять свою должность. «Почему бы и нет?! Если не я, то кто?!», - мотивировал он.

Роман: По мнению специалистов, теневой рынок земли под застройку жилья и объектов недвижимости другого назначения в Киеве составляет не менее 1,5 млрд.грн. в год, которые распределяются между чиновниками горадминистрации, КМУ, других госорганов и аффилированных с ними фирм и "бизнесменов" (пример: «Элита-Центр»). Как Вы видите решение этой проблемы и вывод этих средств из тени в горбюджет Киева? Эта ситуация проектируется на все крупные города Украины.

Павел Качур: Ситуація на ринку землі в усіх великих містах України, дійсно, подібна. Ми будемо запроваджувати обов’язкові аукціони і доступ до ринку землі реальним забудовникам. Діяти будемо через Закон.

Олег: Что Вы думаете о строительной науке? Нет доступа к публикациям! Обратите внимание на ежегодную конференцию в КНУСА в апреле.

Павел Качур: Дякую за запитання. Зверну увагу.

Cer: Как вы оценили бы свои шансы победить на выборах Садового? Что вы можете о нем сказать?

Павел Качур: На виборах міського голови Львова я збирався перемагати. Для чого приймати участь у виборах, якщо не перемагати?!

Ирина: Добрый день! Расскажите, пожалуйста, каким образом будет проходить проверка лицензий у строительных организаций? И какие документы должны быть у этих организаций, когда они приступают к строительству?

Павел Качур: Перелік документів визначений законом. Своїм першочерговим завданням ми ставимо спрощення процедур отримання ліцензії.

Микола: Пане міністре, скажіть будь-ласка чому не працює громадська рада при міністерстві, перестав випускатись бюлетень ДЖКГ? Чи плануєте поновити роботи, створити молодіжну раду при міністерстві, залучати регіональних фахівців до розробки програм реформування? Успіхів вам і Нашій Україні!

Павел Качур: Наказ про створення громадської ради я підписав декілька днів тому. Бюлетень виходить. Молодіжну раду створимо. Через тиждень часу ми відкриємо громадський сайт міністерства для активнішого спілкування з експертами і представниками громадськості. Ми зацікавлені, щоб кожна добра думка або добра пропозиція була врахована в роботі міністерства.

Фарик: В Киеве существует монополия на строительство и продажу жилья. Простому человеку и купить-то квартиру без волосатой лапы нелья - все еще до начала строительства скупают перекупщики-риэлторы... Вы как-то с этим боретесь?

Павел Качур: У нас є часткове бачення, як з цим боротися. Але якщо Ви маєте думку з цього приводу, готовий її вислухати.

Leo: Чи не шкодуєте Ви про те, що не дали згоди на висунення Вашої кандидатури на посаду Мера Львова? Як можна було Ваше місто віддати в руки такому виборчому списку?

Павел Качур: Львів мене не відпускає і досі. Я - мешканець Львова, і ніколи не поривав з ним стосунки: ні працюючи в Кабміні, ні у ВРУ, ні зараз, у міністерстві.

Постараюся бути корисним Львову і в майбутньому.

Сантехнік: Доброго здоров'я. Я теж маю до Вас питання. При існуючому стані справ в сфері будівництва, розподілу житла та різного роду кредитних програм я та моя сім'я матиме змогу придбати власне житло десь приблизно у 2731 році. Що плануєте зробити Ви, як міністр, щоб покращити ситуацію? Тільки якщо це знову будуть обіцянки, то краще не відповідайте на моє запитання. Скажіть, де краще записатись у депутати? ;-)

Павел Качур: Програма іпотечного кредитування буде діяти у 2006 році. У бюджеті держави кошти на це передбачені. Програма "Доступне житло" передбачає механізми кредитування людей із середнім достатком. Додатковим заходом ми вважаємо збільшення будівництва житла. У 2006 році передбачено збільшення будівництва житла в 1,3 разів. Що стосується депутатства, запишіться на чергу до виборців у 2011 році. Вони дають мандат.

Nickolai Kovalchuk: Доброго дня - питання таке: в житловому будинку створено ОСББ, але до цього часу будинок офіційно не зданий до експлуатації - постійно проблемі з ліфтами, вже разів 5 проривали труби, промерзають стіни, дуже багато недоробок, у вікна встановлено сумнівні системи провітрювання, на яких під час морозів намерзають бурульки. Чи можна якось вплинути на ХК "Київміскбуд" на рівні міністерства?

Павел Качур: Прошу звернутися із офіційною заявою.

Yuriy: Коли розпочнеться будівництво метрополітену у Львові? Коли буде покінчено з Українським "Ноу-Хау"- маршрутне таксі? Чи будуть у Львові будувати будинки вище 5 поверхів( здешевлення вартості житла), чи це можливо тільки в східній Україні і в Києві?

Павел Качур: Дуже гарні питання, але вони до новообраного міського голови та міської ради Львова.

А будинки вище 5 поверхів вже будуються.

Яна: Як Ви ставитесь до того, що Народний блок Литвина, Громадянський блок ПОРА-ПРП, Блок народно-демократичних партій і партія «Віче» - вимагають перерахунку голосів і погрожують акціями протесту?

Павел Качур: Найважче признати причиною поразки власні недопрацювання. Легше шукати їх в комусь або в чомусь іншому.

Viktor: Какие ошибки "Нашей Украины" привели к такому небольшому проценту на выборах?

Павел Качур: Найважливіша та, що Наша Україна, як партія влади, не могла себе рекламувати через тих членів партії, яких вона делегувала у владу. У цій виборчій кампанії ми нагадували того, хто дує на холодну воду, опікшись на гарячому. В усіх демократичних країнах міністри, представляючи політичну силу, приймають найактивнішу участь у виборчій кампанії. У нас представникам влади приймати участь у виборах вважалося не моральним.

Липучий Голандец: У меня вопрос как к министру строительства, архитектуры и жилищно-коммунального хозяйства. Дело в том, что в БТИ города Донецка сложилась очень сложная ситуаация во взаимоотношении трудового коллектива и администрации. Существует письмо трудового коллектива к органам власти, профсоюзным организациям, к инспекции труда. Но все инстанции просто отмахиваются от проблем коллектива. Вместе с тем идут регулярные нарушения трудового законодательства, постоянные ухудшения условий труда, самоуправство со стороны администрации и преследование неугодных работников, инициировавших написание этого письма. Но найти управу на господина Будлянского никто не в состоянии. Профсоюз бездействует. Помогите в сложившейся ситуации ( пока вы все еще министр) Спасибо заранее, если вы хотя бы попытаетесь что-то сделать для трудового коллектива. Предоставлю исчерпывающую информацию по первому запросу.

Павел Качур: З Вашого запитання суть конфлікту не зрозумів. Постарайтесь надати додаткову інформацію, щоб можна було Вам допомогти.

Юрій: Чи не вважаєте ви коаліцію НСНУ+ПР як зраду НСНУ свого електорату? Адже саме цей електорат на Майдані у 2005 році скандував гасла у яких не було і натяку на будь-яку коаліцію з Януковичем.

Павел Качур: При формуванні коаліції бажано відійти від емоцій, а спробувати зосередитися на принципових речах: добробуту кожної людини, цілісності держави, зовнішньої політики. Власне з цих міркувань виходити на об’єднання політичних сил, які мають спільне бачення у кожному із цих напрямків. Моє прохання до Вас: ми не повинні відноситися до опозиції, як до ворогів. Це теж українці.

Ігор Маїк: Доброго Вам дня, пане Павле! Коли зможуть купити собі житло посадові особи органів місцевого самоврядування, які, проживають в гуртожитках і не платять, як Ви висловились, по 50-100 у.о. за оренду? З повагою Ігор.

Павел Качур: Для працівників бюджетної сфери проблема власного житла буде вирішуватися через 2 складові: підвищення зарплати та доступ до дешевих і довгих кредитних ресурсів. Можлива часткова компенсація вартості через внесення першого внеску для працівників бюджетної сфери.

Лиза: Как вы относитесь к выбору киевлян? Станет ли Черновецкий хорошим мэром?

Павел Качур: :)))))

Тетяна: Пане Павло, чи знаєте Ви, якої якості житло у нас будується? В 2003 році я придбала в АТХК "Київміськбуд" квартиру, в якій прихований дефект: в плиті перекриття однієї з кімнат наскрізна тріщина близько 12 см. Плита вже скоро впаде, а керівництво Київміськбуду не вживає ніяких заходів. Вони просто зробили вигляд, що не вони будували. І це не поодинокий випадок. Яких заходів вживає міністерство будівництва до таких "горе-будівельників"?

Павел Качур: Знаю. І якість, яка сьогодні пропонується громадянам, мене, як міністра, не влаштовує. Боротися з низькою якістю ми пропонуємо 2 способами: через загальнообов’язкові державні нормативи і збільшуючи кількість збудованого житла. Сьогодні в умовах дефіциту проходить житло низької якості. Ми хочемо збільшити конкуренцію і тим самим отримати додатковий стимул для покращення якості.

Що стосується конкретно Вашої проблеми, передайте мені заяву в міністерство за адресою: вул. Велика Житомирська, 9.

Editor: Скажите, вы часто пользуетесь интернетом? что читаете?:)

Павел Качур: Без Інтернету вже не можу. Відслідковую провладні сайти для інформації. Ще - "Українська правда", «УК», "Портал", "ForUm", "Разом".

Дмитрик: Скажите, пожалуй ста, почему во всех нормальных Европейских странах коалиция создаётся вокруг Выигравшей партии, а у нас вокруг Президентской партии? Казус или политика по -"оранжевому"?

Павел Качур: Ні, звичайна практика. Якщо більшість зможе сформувати ПР, тоді вона буде формувати уряд. Але коаліції формуються навколо певних програм. І сьогодні голосів виборців для формування більшості навколо Партії Регіонів не вистачає. Більшість громадян своїм голосуванням підтримали політичні партії та блоки, які задекларували реалізацію програми Президента "10 кроків назустріч людям".

Сергій: Шановний пане міністре! Чи намагались Ви, будучи на посаді міністра, якимось чином вплинути на вирішення питання здешевлення житла, його доступності для найбільш незахищених верств населення? Що вдалось, а що ні і чому? Дякую за відповідь.

Павел Качур: Так. В першу чергу, через державну політику ми хочемо вплинути на додаткові навантаження на собівартість житла. Ми передбачаємо зменшити різноманітні обов’язкові відрахування пожежникам, санстанції, на розвиток інфраструктури і т.д., які сьогодні здійснюють забудовники. І, звичайно, найважливішим кроком для здешевлення житла - більше будувати. Збільшимо пропозицію, реально зменшимо ціни. Адміністративними заходами працювати на ринку житла не плануємо. Приклади адміністративного втручання в економіку ніколи не давали добрих результатів.

Ром: Розкажіть, будь ласка, про свою сім'ю. Хто живе у вас дома? Чи любите ви тварин? Чи є у вас дача? Дякую.

Павел Качур: Дружина Ірина, син Роман, дочка Дзвенислава, внучка Соломійка і внучок поки що без імені (пропозиції щодо імені приймаються :))).

В такому режимі роботи, як працюємо зараз ми, тварини не виживають :)

Дачі немає.

Олег: Добрий день. Чи знаєте Ви, в яких житлових умовах проживає переважна більшість населення України? Я лікар, і прошу мені сказати, але щиро, чи зможу я коли-небудь мати своє помешкання? Мені видається, що тільки не в цьому житті.

Павел Качур: Так, я знаю. Моїм завданням, як міністра, запропонувати таку державну політику, щоб Ви змогли придбати собі квартиру ще в цьому житті. В більшості випадків це не буде житло за кошти бюджету, але це буде житло, для придбання якого Ви отримаєте державну підтримку. В першу чергу тому, що Ви працюєте в бюджетній сфері. Наше завдання - дати доступ до ринку житла людям, які зможуть оплатити його за чесну зароблену зарплату. Це завдання реальне і посильне для нашої держави. І як перший крок міністерство пропонує припинити забезпечувати за бюджетні кошти високооплачуваних посадовців. В тому числі, і народних депутатів.

Marra: Коли і як нарешті буде реформоване житлово-комунальне господарство?

Тільки дайте відповідь по суті, а не говоріть про програму реформування. Вже набридли ті приготування, а якість послуг - на найнижчому рівні. може, чесніше так людям і сказати: люди, збирайте кошти і робіть собі ремонти самостійно. Дякую.

Павел Качур: Рекомендую: збирайте кошти і робіть собі ремонт самостійно. Щодо реформування, то план дій буде затвердженим на початку квітня. У ньому передбачені конкретні результати, яких ми плануємо досягнути в 2006 і в 2007 роках. Можливо, ці результати не будуть такими, які докорінно змінюють систему житлово-комунального господарства, але вони будуть конкретними і корисними для людини, а не системи.

Даниил: Добрый День! Рад, что Вы работаете над правильной целью - увеличением объемов строительства в Украине! Как Вы считаете, следует ли вернуть государству участки занятые вроде бы как под строительство... и там где не ведеться строительство и участок не покупался и выставить его на аукцион? Кроме этого как Вы относитесь к мере интенсификации строительства когда каждый застройщик определяет срок сдачи дома, и если он задерживает сдачу, то с планируемого дня сдачи начинает платить земельный налог, за свое бездарное хозяйствование, пока не введет дом в эксплуатацию?

Какие меры нужны чтобы заработала реальная конкуренция между строителями на рынке? Нужна ли в Киеве или других городах государственная стройкомпания строющая социальное жилье?

Павел Качур: Дякую за запитання.

Повна відповідь вимагає більше часу, але коротко скажу.

Ми вже підготували законопроекти, їх Ви можете подивитися на сайті міністерства www.minbud.gov.ua, які передбачають розширення будівництва і чесну конкуренцію на ринку житла. Такі заходи включають: прозору процедуру виділення земельних ділянок, відповідальність за терміни будівництва, за його якість і рівне право всіх забудовників. Утворення державної компанії вважаю недоцільним. Держава не повинна конкурувати з приватним бізнесом.

Inga: Добрый день, Павел! А почему Вы не баллатировались на должность мера Киева?

Павел Качур: Я - мешканець міста Львова. Із задоволенням балотувався б на посаду міського голови Львова, якби не працював міністром.

Igor: Доброе утро! Пять процентов голосов избирателей не хватило ПР, чтобы сделать две "оранжевые" команды, как говорят, по полной программе.Это закономерность, удача или действительно выбор народа? Спасибо.

Павел Качур: Що стосується результатів виборів, то всі сходяться в тому, що вони були чесними. Більшість людей проголосували за партії та блоки, які декларували підтримку президентського курсу. Третину голосів виборці віддали опозиції. Це реальний факт, з яким треба рахуватися. Але який не треба і переоцінювати. Це стандартна норма для демократичного суспільства, коли третина громадян підтримує опозиційні сили. І це дуже добра норма для розвитку суспільства, це як "щука в річці, щоб карась не дрімав".

Serge: Добрый день! Как вы видете развитие градостроительной ситуации в Киеве? Кто будет главным архитектором Киева и какие можно ждать изменения в строительной политике Киева и Украины?

Павел Качур: Якщо говорити по Києву, то мені здається, що повинен бути план розвитку Києва, який передбачає розширення міста. Думаю, що це розширення повинно відбуватися за рахунок мікрорайонів забудови житла. І це буде давати відповідь і на вирішення житлової проблеми міста. Питання головного архітектора буде питанням новообраного міського голови. Хотів би побажати їм, щоб у визначенні кандидатури і у визначенні політики містобудування, чесний розподіл земельних ділянок в Києві став пріоритетом.

Я: З ким Ющенко найймовірніше утворить коаліцію? Кажуть, що з Януковичем.

Павел Качур: Я думаю, що коаліція, яка буде утворена, буде створена на базі ідеології, яка реалізує програму Президента "10 кроків на зустріч людям". Це буде визначальним у діяльності коаліції і у контексті певної гармонії між тим, що хочуть люди, і тим, що можуть реалізувати політики.

Питання персоналій в такому контексті відходить на другий план. Якщо Янукович задекларує готовність реалізувати програму Президента Ющенка, чому б ні?!

Ivan: Каким вы видите свое политическое будущее? Спасибо.

Павел Качур: В команді Президента.

Даша: Чи є у вас шанси вдруге зайняти пост міністра будівництва?

Павел Качур: Чому б ні?! Якщо не я, то хто?!

WWW: Как вы оцениваете результаты выборов? Почему так мало набрала "Наша Украина"?

Павел Качур: Для мене теж несподіванка, чому так мало набрала Наша Україна. Я думаю, це повинно стати темою окремого аналізу.

А результати виборів оцінюю позитивно. В першу чергу тому, що виборці підтримали програму дій Президента і ті політичні сили, які декларували свою підтримку діяльності Президента.

Директор: Підняті на сторінці питання не завжди відповідають реальності. Вся суть взаємовідносин мешканців і житлово-комунальних підприємств зводиться до парадоксів, які не врегульовані державою: 1. Сьогодні основна частина населення має заборгованість і мотивує це тим, що послуги не надаються. 2. Підприємства не в змозі вчасно і якісно надати послуги, бо не вистачає коштів (а вони у вигляді заборгованості зависли у населення). 3. Ефективного механізму стягнення заборгованості немає. Суди рішення приймають, а державні виконавчі служби виконувати судове рішення не поспішають, зате справно накладають арешти на рахунки підприємств для виконання рішення господарських судів. 4. Тарифи на житлово-комунальні послуги є регульовані. У випадку зміни вартості складових тарифу, влада не поспішає його перезатверджувати, або надати дотації, бо коштів в бюджеті не передбачено. 5. При обмеженні рентабельності підприємств житлово-комунального господарства від 5 до 10 відсотків, навіть незначний прибуток приходиться скеровувати на погашення заборгованості в різниці тарифу.
6. Повинна бути кримінальна відповідальність за несплату житлово-комунальних послуг так, як за несплату податків і як це передбачено в цивілізованих державах. Тоді буде порядок!

Павел Качур: Питання дає зрозуміти, що маємо справу з професіоналом. Якщо у Вас є бажання, запрошую до співпраці з міністерством. Надішліть, будь ласка, інформацію, як з Вами зв’язатися, і чи цікава Вам ця пропозиція.

Павел Качур: Останнє запитання показало, що у таких конференціях можна не тільки відповідати, а й збагачуватися цікавими пропозиціями і цікавими думками. Дякую всім, хто знайшов можливість прийняти участь у нашому спілкуванні. Ваші запитання - це для нашого міністерства індикатори, що хвилює громадян. Постараємося, щоб у наступній конференції ми мали більше можливостей говорити про те, що вдалося вже змінити.

Хай щастить!

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4580