Верховна Рада Україна прийняла за основу зміни до Податкового кодексу щодо контролю за трансфертним ціноутворенням.

За відповідний проект змін до Податкового кодексу №1264-1 в першому читанні проголосувало 275 народних депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою, проект закону передбачає зміни основної мети трансфертного ціноутворення з визначення звичайної ціни на визначення порівнянності умов у контрольованих операціях.

Зміни передбачають уточнення переліку контрольованих операцій і ліквідують схему ухилення від оподаткування за коштами штучного зменшення суми операцій з одним контрагентом з менше 50 млн грн на рік.

Також пропонується виключити малі підприємства з операціями на незначні суми за контролем над трансферним ціноутворенням.

Крім того, в законопроекті вдосконалюється поняття «пов'язані особи», інфікується й уточнюється звітність за контрольованими операціями.

Згідно з документом, звіти про контрольовані операції подають тільки платники податків, обсяг операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн грн без урахування ПДВ.

Термін проведення перевірки трансфертного ціноутворення збільшується з 6 до 18 місяців з можливістю продовження на рік.

Законопроектом також запроваджено штрафні санкції за невключення контрольованої операції в звіт у розмірі 1% від суми операцій, які не були задекларовані у звіті, але не більш як 100 розмірів мінімальної заробітної плати за всі задекларовані операції і 3% від суми операцій, за якими не було подано документацію.

Валентин Цімох

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом