Заяву першого заступника голови НБУ Олександра Писарука про бажаність зміни Конституції - в плані виключення відповідальності НБУ за курс нацвалюти - можна сміливо поставити в число найбільш резонансних з тих, що зроблені за останні 10 місяців. Про це пише у своїй колонці на «Форбс» колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«Це бажання Нацбанку зняти з себе відповідальність за стабільність гривні продиктовано виключно його цинічністю, - йдеться у колонці. - Втім, уникнути відповідальності Нацбанку не вдасться, оскільки за нових керівників НБУ гривня вже девальвувала більш ніж в 2 рази (на чорному ринку долар купують по 19-22 гривні)».

На думку Арбузова, думок на цей рахунок у українців вже давно немає: стрімке падіння курсу гривні і один за одним банкрутуючі банки свідчать про те, що НБУ зараз не відповідає ні за що.

Між тим, вважає колишній перший віце-прем'єр, українська банківська система стає все більше схожою на фінансову піраміду, в якої є величезні зобов'язання і привабливі відсотки, але немає ні можливості, ні бажання повертати борги.

Колосальний відтік вкладів з початку року, що особливо підсилився після відходу курсу гривні у вільне піке в результаті незграбних дій Нацбанку, зазначає Арбузов, змушує комерційні банки йти на будь-які кроки для підтримки власної ліквідності без побоювання опинитися в статусі проблемної фінустанови (на виплату вкладів фізособам у Фонду гарантування немає грошей).

«Ці кроки виявляються в жорстких лімітах на зняття коштів і банальне невиконання зобов'язань. А також - залучення у вкладників гривні нібито на доларові депозити (з конвертацією у валюту на строк від 90 днів і подальшою виплатою вкладу у валюті). За даними моїх колишніх колег в НБУ, тільки за грудень за допомогою даного маркетингового ходу ряд найбільших банків залучив у населення понад 4 млрд грн. Віддавати які - буде нічим», - підкреслює Арбузов.

Середній розмір такого «валютного» вкладу становить 3-5 тис. дол., які українці розраховують (навіть з урахуванням обмеження НБУ з щоденної видачі валютних коштів з рахунку) зняти протягом тижня. Однак валюти у банків як немає зараз, так і не буде в першому кварталі 2015 року, оскільки немає джерела надходжень. Допомоги від європейських і американського урядів, що вимірюється десятками (всього лише) мільйонів доларів на підтримку різних секторальних реформ, - явно недостатньо. Співпраця з МВФ в умовах провальної роботи уряду з реформування економіки відкладається в довгий ящик, резюмує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом