Не можна скорочувати видаткову частину бюджету, не думаючи про додаткові джерела доходів. Таку думку висловив Forum'у експерт військово-промислового комплексу Максим Глущенко, коментуючи проект бюджету на наступний рік.

«Усі «небезпечні» рішення будуть як раз у проекті держбюджету. Політика «затягування пасків» ефективна в одному випадку - коли люди бачать, що не лише вони наповнюють бюджет, а монополії олігархів також платять по повній, розуміють, що кошти витрачаються ефективно, і чиновники не крадуть. Скорочувати лише видаткову частину бюджету і не думати про додаткові джерела його наповнення - неправильний шлях», - зазначив Глущенко.

На думку експерта, коштів на «оборонку» недостатньо.

«З тієї інформації, яка вже відома за проектом бюджету, зрозуміло, що розраховувати на масштабне реформування оборонної галузі із закладеним фінансуванням не доводиться. 25 млн дол. на модернізацію - це менше одного відсотка від виділеного на оборонку бюджету. А на закупівлі заплановано всього 6 млрд грн. До того ж у планах - придбання дорогої техніки та зброї за кордоном, а вітчизняні заводи знову залишаться без замовлень. А є саме завантаживши наші підприємства, можна розраховувати на розвиток ОПК, який, згодом, за грамотного підходу до реструктуризації галузі та кооперації із західними партнерами, зможе забезпечити армію не на 30%, а на 60-70%», - пояснив експерт.

На думку Глущенка, пункти про підвищення обороноздатності країни залишилися нереалізованими.

«Красиві декларації в коаліційній угоді, де дійсно з'явилися пункти, необхідні для поліпшення обороноздатності України, поки що не знайшли свого відображення в нормативних актах», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23