Уряд України пропонує ввести на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додатковий імпортний збір для стабілізації платіжного балансу країни в розмірі 5-10%, за винятком життєво необхідних товарів.

Відповідні законопроекти «Про стабілізацію платіжного балансу України» (№156) та «Про внесення змін до Митного кодексу України» (№1563) Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді в ніч на вівторок, пишуть Finance.ua.

Згідно з ним, імпорт продовольчих товарів (товарні групи 1-24 згідно з УКТЗЕД) пропонується обкладати додатковим збором 10%, інші товари (групи 25-97) - за ставкою 5%. Крім того, ставку 10% уряд має намір ввести для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Від додаткового збору уряд пропонує звільнити життєво необхідні товари, до яких він зарахував: природний газ, енергетичне вугілля, паливо для АЕС, нафту і нафтопродукти, банкноти та банківські метали, гуманітарну допомогу.

У пояснювальній записці уряд зазначає, що запровадження такого тимчасового імпортного збору відповідає положенням СОТ, оскільки платіжний баланс України істотно погіршився.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90