Терміни проведення Міжнародної фінансової донорської конференції, на якій український уряд очікує залучити $ 15 млрд, знову зміщуються, пише «Капітал».

Так, анонсована українською та європейською владою на січень-лютий, вона відбудеться не раніше весни. До цього часу інвестори хочуть побачити від Кабінету міністрів реальні результати та покращення ситуації в Україні.

За даними видання, на сьогоднішній день фактично припинена підготовка до проведення Міжнародної фінансової донорської конференції, яка раніше українською владою та представниками ЄС анонсувалася на січень-лютий 2015 р. «Зараз не йде мова про підготовку заходу в Києві на початку року. В Європі дають зрозуміти, що раніше весни конференція не відбудеться», - зазначається у виданні.

За словами директора департаменту політики та комунікації Міністерства закордонних справ Євгена Перебийніса, сьогодні складно визначити точну дату, яка стала зручною для всіх держав і міжнародних організацій, що беруть участь у заході. «Але точна дата проведення конференції ніколи і не називалася», - зазначив він.

Втім, у представництві України при Євросоюзі, яке координує питання організації та проведення конференції, виданню підтвердили, що раніше планувалося провести зустріч на початку 2015 р. «Але після проведення в середині грудня в Брюсселі засідання Ради Асоціації Україна - ЄС, в якому взяв участь прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, про можливу дату проведення перестали говорити», - запевнив співрозмовник в представництві.

Для визначення точної дати конференції Україна повинна виконати ряд вимог Європи. В першу чергу Кабмін зобов'язаний представити національну стратегію відновлення і зростання країни на 2015 р.

Також на Раді вирішили відмовитися від назви «донорська», тепер офіційно захід іменується Конференція щодо підтримки України. Згідно з інформацією видання, для визначення точної дати Україна тепер повинна виконати ряд вимог Європи. В першу чергу Кабмін зобов'язаний представити національну стратегію відновлення і зростання країни на 2015 р. Другим моментом стане ухвалення держбюджету на майбутній рік і перші кроки щодо його виконання.

«Для Європи важливо зрозуміти, на які конкретно проекти підуть гроші, зібрані на конференції. Очікується, що мета зустрічі - відновлення звільнених міст Донбасу», - пише видання. Крім того, раніше питанням організації конференції від Кабміну займався віце-прем'єр Володимир Гройсман. Але після його відходу у Верховну Раду Україна ще не делегувала нового координатора.

Під час представлення програми діяльності уряду у Верховній Раді Яценюк заявив, що на конференції планується затвердити план відновлення країни і отримати допомогу в розмірі $ 15 млрд. Відзначимо, вперше про цей захід заговорили влітку 2014 р. Тоді передбачалося зібрати міжнародних донорів у жовтні в Брюсселі.

Раніше про своє бажання взяти участь у конференції та надати фінансову допомогу в реформі МВС заявили міжнародні фонди «Відкрите суспільство» та «Відродження», створені американським бізнесменом Джорджем Соросом. Голова правління «Відродження» Олександр Сушко розповів, що фонд очікує запрошення на захід. Він зазначає, що дату переносили кілька разів, щоб дочекатися проведення парламентських виборів і формування нового складу уряду. Нинішніє перенесення він пов'язує з необхідністю проведення реформ, під які будуть виділені кошти.

«Стратегія і бюджет - це документи, які будуть прийняті найближчим часом. Інше питання - діяльність Кабміну. Думаю, в Європі чекають 100 днів результатів роботи команди прем'єра Арсенія Яценюка», - каже він.

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що рішення про проведення конференції буде прийматися після затвердження держбюджету. За його словами, рік, що минає, Україна закінчує з дефіцитом у 12 % ВВП. Виходячи з цього, жоден донор не вкладе гроші в державу, яка не здатна підтримувати своє економічне становище. В даному випадку для потенційних донорів буде прийнятний дефіцит у розмірі 6-7 % ВВП. «Для ЄС і США важливо побачити різке зниження градуса популізму в країні, тоді прийде підтримка. Якщо уряд живе не по кишені, то навіть міжнародні фінансові інститути не будуть фінансувати такі колосальні дефіцити», - говорить експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47