Міжнародне рейтингове агентство Moody's очікує, що ВВП України скоротиться на 7,5% в 2014 році і ще на 6% -  2015 році. Про це йдеться в повідомленні прес-служби агентства.

«Moody's очікує, що економіка України скоротиться на 7,5% в 2014 році і ще на 6% в 2015 році, хоча останнє поки є високою мірою невизначеним і залежить від того, чи буде вирішене криза», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що результат по 2014 р. зобов'язаний знеціненню гривні на понад 50%, що викликало зростання інфляції більш ніж на 20% станом на початок грудня.

Moody's очікує, що дефіцит бюджету буде дорівнювати близько 5% ВВП в 2014 році, передає РБК-Україна.

Крім того, в Moody's вважають, що «політична турбулентність і крихкі зовнішні фінанси» завадять здібності України покрити всі свої борги в найближчі роки. Рейтингове агентство зазначає, що існує висока ймовірність реструктуризації українських облігацій в наступному році.

На думку аналітиків Moody's, ризик дефолту в Україні зростає, оскільки уряд стикається приблизно з 28 млрд дол. зовнішнього боргу, який потрібно погасити в наступному році, а нового кредиту від МВФ, ЄС та інших офіційних кредиторів, швидше за все, буде недостатньо для покриття цих платежів. Наголошується, що НАК «Нафтогаз» як і раніше має потребу в додатковому фінансуванні.

Агентство очікує, що для задоволення цих потреб уряд буде шукати інші джерела фінансування, в тому числі через приватизацію державних активів в найближчому майбутньому. Швидше за все, приватизація зачепить енергетичний сектор.

Крім того, боргове навантаження України продовжує зростати. Moody's оцінює, що 50% знецінення валюти призведе до збільшення боргу країни до 76% в 2014 р. і 79% в 2015 р., враховуючи, що близько половини державного боргу номіновано в іноземній валюті.

В залежності від вартості та обсягів імпорту газу і гнучкості «Газпрому», з урахуванням оплати заборгованості за раніше поставлений газ, Україні в наступному році буде необхідно взяти кредит у як мінімум ще 15-20 млрд дол. крім того, що передбачено існуючими програмами. При цьому Moody's передбачає, що російський уряд не буде вимагати для дострокового погашення євробондів на 3 млрд дол., які повинні бути виплачені в грудні 2015 року.

Крім того, аналітики вважають, що високі процентні ставки і політична нестабільність є стримуванням як вітчизняних, так і іноземних інвестицій, у той час як дуже слабкий стан банківської системи стримує економічну активність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30