Рада національної безпеки та оборони вирішила відновити призов на строкову службу до Збройних сил України (ЗСУ) і збільшити термін служби. Однак реалізувати ці плани і призивати навесні першу партію новобранців владі можуть завадити відразу кілька причин. Окрім матеріальних проблем, призов відновити наступного року не дозволяє законодавство, пише «Капітал».

Невдалий досвід

У суботу на засіданні Ради нацбезпеки та оборони було прийнято рішення про відновлення призову на строкову службу з 2015 р. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що призову на службу підлягатимуть громадяни віком 20-27 років. Термін служби становитиме півтора року, а для призовників з вищою освітою - рік. Своєю чергою Президент Петро Порошенко зазначив, що це дозволить забезпечити демобілізацію тих військовослужбовців строкової служби, які були призвані рік чи півтора року тому.

«Необхідно заборонити спрямовувати військових у рамках призову в зону АТО. Це має стати підготовкою якісного резерву і людей, які матимуть відповідний досвід», - передає слова Президента його прес-служба.

Співрозмовник видання в апараті РНБО, який побажав залишитися неназваним, зазначив, що призов на строкову службу в Україні ніхто не відміняв. «Просто у жовтні 2013 р. чинний тоді президент Віктор Янукович не оголошував призов до лав ЗСУ. Тепер буде новий указ глави держави, яким буде оголошений призов на строкову службу», - каже співрозмовник.

Зазначимо, навесні 2013 р. було призвано 7,5 тисячі новобранців.

До речі, провести набір строковиків намагалися і цього року. Так, 1 травня Турчинов, який на той момент виконував обов'язки президента, підписав указ про підвищення обороноздатності держави, одним з пунктів якого було проведення у 2014 р. призову на строкову службу. Виконувач обов'язків начальника прес-служби Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов розповів, що реально призов на строкову службу не проводився. За його словами, у відомстві тепер очікують документи з РНБО, на підставі яких і буде визначено план мобілізації та комплектування силових формувань на 2015 р.

«Ми почули тільки побажання РНБО, для подальших дій необхідна нормативна база, яка повинна деталізувати формат нашої роботи. Можу сказати, що попередньо військкоматами вже проводиться робота з уточнення списків та проведення медкомісій для військовозобов'язаних», - додав він.

Джерело видання в Генштабі зазначило, що всупереч оголошеному Турчиновим призову, провести його не вдалося ні весною, ні восени. Він каже, що для повноцінного призову немає матеріально-ресурсної бази. З цієї причини минулого року з призовників тільки формували команди, які потім були в резерві. Надалі з них відбирали фахівців, необхідних для проведення часткових мобілізацій.

«Людей потрібно десь розмістити, а у нас казарм уже немає. Після переходу на контрактну службу майно військових містечок розікрали і знищили. Після скорочення армії у нас через непотрібність скоротили військкомати, тепер для повноцінного призову необхідно знайти 2 тис. військкомів», - пояснив співрозмовник. За його словами, в разі достатнього фінансування майнова база може бути доведена до належного вигляду тільки до кінця року.

Законодавчі прогалини

Окрім матеріальних проблем, відновити призов наступного року не дозволяє законодавство. Згідно із законом «Про військовий обов'язок і військову службу», терміни проведення призову громадян на строкову військову службу на наступний рік визначаються указом президента, який публікується в засобах масової інформації не пізніше ніж за місяць до закінчення поточного року. Тобто інформація про весняний призов 2015-го мала бути оприлюднена до кінця листопада.

Також народним депутатам тепер необхідно внести зміни в цей закон, щоб змінити вік призовників. За чинним законодавством він становить 18-25 років, а термін проходження строкової служби - 12 місяців для ЗСУ і 18 - для Військово-морських сил ЗСУ.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський («Народний фронт») підкреслив, що в чинному законодавстві накопичилася низка неточностей, тому воно не відповідає сьогоднішній ситуації і не забезпечує обороноздатність держави. Він зазначив, що роботи над оптимізацією нормативної бази ведуться, а першочергові зміни будуть прийняті до кінця чинної сесії Верховної Ради.

«Цей призов буде нечисленний, насамперед це резерв для майбутньої армії», - уточнив Пашинський.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

424