Майбутнє гривні залежить виключно від одного чинника –доброї волі МВФ. Якщо МВФ дасть грошей на підтримку курсу, то гривня зможе закріпитися хоча б на нинішньому рівні. Якщо не дасть – то падіння триватиме. Про це в інтерв'ю словацькому інтернет-виданню Aktuality.sk. розповів колишній перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов.

За його словами, з початку року національна валюта девальвувала більш ніж на 50%. До того ж, коли він навесні залишав крісло виконувача обов'язків прем'єр-міністра, курс був трохи більше 8 гривень за долар. Це в умовах, коли в столиці йшли вуличні бої.

«Зараз - більше 16. Нова влада, на жаль, зробила дуже багато помилок, найголовнішою з яких стало рішення відпустити валюту у «вільне плавання» в умовах війни та краху економіки. В результаті стрімкої девальвації бізнес і населення повністю втратили довіру до національної валюти. Ще кілька місяців тому в уряду і центрального банку були шанси переламати ситуацію. Але вони уже втрачені», - підкреслив він.

Водночас Арбузов негативно розцінив рішення уряду про введення економічного ембарго для непідконтрольних їм територій.

«Будь-які форми ембарго – це визнання власного безсилля. Нинішня українська влада просто не знає що робити. Вона не може вибудувати модель взаємин з територіями, які не контролює або контролює частково. Звідси постійне шарахання з боку в бік», - заявив Сергій Арбузов. За його словами, Україна до останнього часу збирала податки з усієї території Луганської та Донецької областей, але тепер не бажає платити пенсії громадянам, які там живуть.

«Це цинічна і нелюдська політика. У Києва немає грошей, і влада, прикриваючись політичними гаслами, просто намагається економити. Економити на старих, які залишені без засобів до існування», - підкреслив екс-віце-прем'єр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25
Теги