Сербія розчарована припиненням проекту «Південний потік», оскільки вважає недостатнім єдиний маршрут постачання російського газу в країну через територію України. Про це заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич на спільній прес-конференції в Москві з російським колегою Сергієм Лавровим.

«Ми всі розчаровані через «Південний потік», нинішньою ситуацією навколо «Південного потоку». Маючи на увазі, що це проект, в який ми всі разом дуже багато вкладали, не тільки економічно, але й політично», - сказав Дачич.

При цьому він підкреслив, що поки єдиним напрямком надходження газу з РФ в Сербію залишається маршрут через Україну.

За його словами, сьогоднішня ситуація в Україні, як і «минулі події та проблеми, які були», призвели до того, що «Сербія не може і не сміє лишитися тільки на цьому шляху доставки газу».

Він вважає, що для гарантування енергетичної безпеки Сербії важливо мати кілька маршрутів постачання енергоносіїв і саме тому проект газопроводу «Південний потік» був дуже важливий для Сербії.

У свою чергу Лавров заявив, що Росія зробить усе для врахування інтересів Сербії під час реалізації проектів нових маршрутів постачання газу в Європу, повідомляє УНІАН.

«Ми висловили загальне задоволення станом двосторонньої взаємодії, підтвердили прагнення до того, щоб його поглиблювати. Це стосується і взаємодії в сфері енергетики, включаючи постачання російського газу і включаючи інтерес Сербії до реалізації нових маршрутів доставки російських енергоносіїв в Європу. Ми обговорили ситуацію навколо «Південного потоку». Вам вона добре відома. Упевнений, що ті рішення, які будуть прийняті в нових умовах, будуть - принаймні ми зробимо все для цього - враховувати інтереси Сербії», - сказав Лавров.

Як повідомляв ForUm, Росія за нинішніх умов не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти в будівництво «Блакитного потоку» (дном Чорного моря до Туреччини. - Ред.), заявивши про зміну стратегії щодо європейського газового ринку.

Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу«Південний газовий коридор», яким в ЄС повинен піти газ із Каспійського регіону.

Нагадаємо, проект «Південний потік» вартістю 15,5 мільярда євро був розрахований на постачання в Європу 63 мільярдів кубометрів газу на рік. Трубопровід мав пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Передбачалося, що транспортування газу почнеться наприкінці 2015 року. Газопровід планувалося прокласти територією Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії, Італії та Словенії. Про бажання брати участь у проекті заявляла також Македонія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом