З 1 січня 2015 року на систему охорони здоров'я Києва чекає низка перетворень, які стануть підготовчим етапом до впровадження страхової медицини. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив на брифінгу заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

«Щоб перейти до страхової медицини, київському міськздраву необхідно провести низку заходів, які, по-перше, скоротять внутрішні витрати лікарень, а по-друге, легалізують зароблені ними кошти», - заявив Радуцький.

Зокрема, з нового року в Києві почнуть роботу відразу вісім лікарень інтенсивної терапії.

Також заплановано перехід на адресні виплати з міського бюджету тим, хто потребує інсуліну.

Крім того, в медустановах столиці приберуть всі «фонди» та «страхові» каси, які, за словами Радуцького, взагалі незаконні. А так звані «спецрахунки» залишать, але 25% з акумульованих на них коштів спрямують на підвищення зарплат медикам.

Радуцький запевнив, що у керівників столичних лікарень буде вилучено і відправлено на продаж весь службовий транспорт.

Також він повідомив, що столичні медустанови більше не будуть займатися пранням білизни. В якості альтернативи в Києві створено єдине комунальне спеціалізоване підприємство.

За словами заступника голови КМДА, поки не вирішено питання з харчуванням пацієнтів у лікарнях.

«Нами вже створено комунальне підприємство, яке могло б займатися цим питанням централізовано, проте у нового міністра охорони здоров'я особливий погляд на це питання, і київська міськадміністрація готова до нього прислухатися. Не секрет, що фінансування цієї статті видатків з бюджету досить мале, по суті, ми розбавляємо кашу водою», - поскаржився Радуцький.

На його думку, запланований комплекс заходів підготує Київ до плавного переходу на систему страхової медицини.

Нагадаємо, в Києві дано старт пілотного проекту з реформування системи охорони здоров'я.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом