Великі мережі АЗС стали різко підвищувати ціни на паливо, повідомили в «Консалтинговій групі А-95». 16 грудня на заправках KLO все пальне подорожчало на 50 копійок: А-92 до 16,49 грн за літр, А-95 і дизель - до 16,59 грн/л. А WOG підняв розцінки відразу на 1 грн: А-92 та ДП в нього доросли до 17,99 грн/л, А-95 - до 18,49 грн/л.

У SOCAR цінник підвищили тільки на один вид палива - преміальний: гривню додали до вартості А-95+ - до 18,49 грн/л.

Середні розцінки по країні піднялися поки не дуже сильно - на 0,13-0,14%: А-92 до 16,57 грн./л, А-95 - до 16,86 грн./л і дизель - до 16,58 грн/л.

У подорожчання один винуватець - дорогий долар. «У найближчі дні свої ціни підтягнуть і всі інші заправні мережі. І, думаю, на цьому все може закінчитись. Але, звичайно, тільки якщо курс далі не полетить вгору», - прокоментував «Вестям» ситуацію співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Експерти запевняють, що здешевлення нафти (у вівторок лютневі контракти на Brent подешевшали ще на 2,35% - до $59 за барель) не перекриває зростання курсу долара. «Доти, доки не буде наведено порядок на фінансовому ринку, ціни на бензин будуть «стрибати» разом із гривнею». Ринкова вартість палива анітрохи не завищена, а спровокована курсом, економічною ситуацією в країні, зовнішніми факторами і падінням попиту», - запевнив «Вести» заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Експерти знову визначають темпи подорожчання. «Зазвичай зростання курсу долара на гривню тягне за собою подорожчання бензину приблизно на 80 копійок. Дизпалива - трохи менше. Багато хто вичікує тиждень-два перед підвищенням цін, але деякі починають роздувати відразу ж», - зазначив Марунич.

Єдине, що втішає - це збільшення паливних запасів українських нафтотрейдерів. Після того як вони почали активніше скуповувати валюту (до речі, саме їх голова НБУ Валерія Гонтарева на останньому засіданні з банкірами звинуватила у скуповування долара), вони зросли мало не наполовину. Адже раніше заправники скаржилися не лише на високий курс, але і на тотальний дефіцит бакса.

«До останнього курсового «сплеску» задоволення потреби у валюті вдавалося довести до 60%. Заслуги Нацбанку в цьому ніякої. Проблема з дефіцитом вирішувалася в основному за рахунок прямих домовленостей з експортерами через комерційні банки.

Майже завжди це коштувало додаткові 0,8-1,2 гривні на кожному доларі», - повідомив президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

По мірі росту курсу долара нафтотрейдери допускають нову хвилю валютного дефіциту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68