Вітчизняна газотранспортна система ризикує стати нерентабельною. Таку думку ForUm'у висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Падіння обсягів транзиту спостерігається навіть без «Південного потоку». Це свідчить про зниження споживання газу в ЄС. Крім того, РФ не приховує своїх намірів відмовитися від будь-яких транзитних країн, в яких вони не контролюють ГТС, в тому числі і від України», - заявив він.

Марунич впевнений, що обсяги транзиту і в подальшому будуть зменшуватися. «Поки незрозуміло, коли побудують так званий «Турецький потік». Але, незважаючи на це, транзит все одно буде зменшуватися за рахунок збільшення навантаження на «Північний потік», на ГТС Білорусі», - пояснив він.

«Тут причина не тільки в путінському режимі. Є й економічні підстави. Розрахунковий тариф, за яким доставляється газ, наприклад, у Чехію, через «Північний потік» менший, ніж через Словаччину та Україну. Потрібно щось міняти в тарифах», - додав він.

Крім того, за словами експерта, скоро використання вітчизняної ГТС ризикує стати економічно невигідним. «Окремі відрізки труби можуть стати просто непотрібними. Але це не означає, що трубу треба порізати на металобрухт. І з технологічної точки зору їх не так просто відключити. Потрібно буде переробляти схему роботи ГТС, здійснювати інші заходи, а це гроші», - зазначив Марунич.

«До того ж, наша ГТС будувалася в радянські часи, коли ніхто не думав про економію, а думали про доступність і безпеку. Побудували так, що всі українські споживачі отримували газ через цю трубу. І якщо сьогодні частково виводити з експлуатації частину наших магістральних трубопроводів (про такі ризики говорили ще в 2012 році), то може виникнути необхідність перегляду схеми постачання газу внутрішнім споживачам. А це знову - час і гроші», - підсумував він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28