Про фінансову допомогу Європи можна буде забути, якщо Україна так і не стане на шлях реформ. Таку думку висловила політолог Леся Яхно після зустрічі Петра Порошенка та Федеріки Могеріні, яка у вівторок, 16 грудня, відбулася у Києві. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Втім, Президент України запевнив, що реформи не змусять себе довго чекати й анонсував зрушення вже наступного тижня.

Зустріч Порошенка і Могеріні в Києві це лише одна з подій, запланованих у рамках «тижня України в ЄС», які відбуваються в Україні та Брюсселі.

Насамперед йдеться про перше засідання Ради асоціації Україна-ЄС, де українську делегацію очолив прем'єр Арсеній Яценюк. Тематика розмов у столицях Євросоюзу та України схожа - це конфлікт на Донбасі, фінансова допомога та реформи.

«Ми рішуче налаштовані на докорінні якісні зміни в державі. Я не сумніваюся, що саме таким шляхом - реформуванням, ми можемо позбутися радянського тягаря, зміцнити державу і вистояти у цій складній ситуації», - заявив Порошенко.

Він також висловив сподівання, що парламент розгляне перші новаторські законопроекти вже на найближчому засіданні, призначеному на 23 грудня. Про які саме документи йдеться, Президент не уточнив, проте повідомив, що з Могеріні обговорював судову реформу і питання децентралізації.

Також Порошенко подякував європейцям за готовність надавати фінансову допомогу. Раніше, 16 грудня, Президент телефоном поспілкувався з головою Європейської Ради Дональдом Туском. Під час розмови йшлося про збільшення макрофінансової допомоги Україні.

Хоча, після візиту Яценюка до Брюсселя впевненості у цьому менше. Адже єврокомісар з питань політики сусідства Йоганнес Хан заявив, що без обіцяних реформ на гроші ЄС Україна може не розраховувати. Своєю чергою Могеріні зазначила, що війна на Донбасі не може бути виправданням бездіяльності української влади.

«Дійсність, яку ми повинні враховувати - це конфлікт, який триває у країні, але в той же час - це потреба у добробуті українців, якого вони з відчаєм шукають. Потреба не просто нормального життя, а життя за європейськими стандартами. Ми знаємо, що новий уряд і Президент обрали шлях реформ. І я вважаю, що наша дружба й наше партнерство можуть бути хорошою базою для роботи в цьому напрямі», - заявила на спільному з Президентом брифінгу Могеріні.

На думку політолога Лесі Яхно, в української влади немає іншого виходу, окрім як йти на непопулярні кроки і проводити жорстке реформування.

На її думку, без грошей Європи зараз не вдасться не тільки провести зміни в країні, але й протистояти в конфлікті з Росією і взагалі нормально функціонувати, зокрема проводити соціальні виплати та обслуговувати зовнішні борги. Тому після остаточного перезавантаження, яке відбулося з обранням нового Кабінету Міністрів, влада має невідкладно почати діяти, вважає Яхно.

«Або Україна щось робитиме і матиме підтримку, або її наздожене зовнішній тиск, у тому числі й агресія Росії, і внутрішній - коли буде дуже багато незадоволених усередині країни. Вони небезпечні рівною мірою для української державності», - вважає політолог.

Євросоюз уже пообіцяв надати Україні кредит в 1 млрд 610 млн євро. Другу частину коштів цієї програми допомоги ЄС передав Україні минулого тижня.

В ЄС ще у березні погодили програму допомоги Україні в 11 млрд євро впродовж кількох наступних років у вигляді позик або грантів, зокрема, від Європейського банку реконструкції та розвитку, з бюджету Європейського союзу.

Візит Могеріні до Києва не стане останнім заходом «тижня України в ЄС». Вже 18-19 грудня у Брюсселі проходитиме саміт глав держав та урядів Європейського союзу, де підіб’ють підсумки року і вкотре обговорять ситуацію в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом