Перше в історії засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбулося 15 грудня, не принесло багато приємного українським учасникам. У підсумковому прес-релізі немає ані слова про нові форми підтримки з боку ЄС. Про це на порталі «Європейська правда» пише Сергій Сидоренко в статті «Без любові і розрахунком: Україна втрачає кредит довіри ЄС».

За словами автора, Яценюк, вийшовши поспілкуватися з пресою, не зміг приховати деякої роздратованості. Найкращою ілюстрацією проблем став діалог Яценюка та комісара з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоханнеса Хана на прес-конференції. На слова прем'єра «гроші потрібні Україні уже вчора», Хан відповів, що «вчора» їх не буде, і сьогодні теж. А будуть лише після того, як Україна проведе реформи.

«Ми зробили все можливе, скоротили 10% держслужбовців, збираємо податків більше, ніж раніше. Але ми не можемо впоратися з ситуацією тільки фіскальними інструментами. Для змін (реформування) Україні потрібен притік грошей», - переконував Яценюк свого візаві. Хан не змінив позиції, заявивши, що ЄС готовий і хоче надати Україні безпрецедентний рівень фінансової підтримки, але умовою такої підтримки є проведення реформ.

В Європі добре пам'ятають, що, незважаючи на ротацію нинішнього уряду, його керівник - Яценюк працює ще з березня, але більшість з обіцянок досі не виконані. Виправдання про непідконтрольну Раду в Європі не працюють. Тому кредит довіри близький до вичерпання. Щоб відновити його, уряд буде змушений не тільки говорити про реформи, але й проводити їх - саме на це розраховують в Європі.

Джерела видання кажуть, що Яценюк намагався переконати європейців у тому, що вони повинні відійти від принципів і повірити Україні ще раз, адже реформам заважає війна. Саме на цьому ґрунтувався розрахунок глави уряду на закритих зустрічах у рамках Ради асоціації. Але тут Яценюк потрапив у власну пастку: три місяці тому він особисто переконував європейських лідерів у тому, що війна - не перешкода реформам. Зараз Брюссель не може зрозуміти - що ж змінилося? Але найголовніше, пише автор, у ЄС немає довіри з приводу виконання тих обіцянок, які дає «новий Яценюк».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60