Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Російську Федерацію виконати всі 12 пунктів Мінських домовленостей. Про це він заявив, виступаючи на конференції Центру європейської політики у рамках робочого візиту в Брюссель, повідомляє прес-служба уряду.

Яценюк нагадав про кілька спроб досягти мирних домовленостей з Росією - в Женеві, потім - у Нормандії та Мінську. «Єдина угода, яка у нас є, - Мінські домовленості, які були підписані і підтримані Росією. І власне, президент Путін підтримав ідею Мінських домовленостей і потім відмовився їх виконувати», - зазначив він.

«Закликаємо Російську Федерацію негайно виконати Мінські домовленості. Мінські домовленості - це не меню. Всі 12 пунктів повинні бути виконані», - підкреслив Яценюк, зазначивши, що насамперед необхідно встановити контроль на кордоні між Україною і РФ.

«Нам критично необхідно закрити кордон, в іншому разі всі зусилля для деескалації ситуації на сході України не матимуть сенсу. Основна передумова - закрити кордон і мати реальне перемир'я. Після цього Путін має підписати указ - відкликати свої війська та агентів ФСБ і припинити підтримувати членів НЗФ», - вважає Яценюк.

«Це передумови, як домогтися деескалації ситуації і певної, нехай навіть крихкої, стабільності. Але зараз ми дуже далеко від такої стабільності», - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 6 грудня Президент України Петро Порошенко повідомив, що чергова зустріч тристоронньої Контактної групи щодо ситуації на Донбасі запланована в Мінську 9 грудня. Однак вона не відбулася.

Офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич заявив, що мінські переговори щодо України поки не відбулися через необхідність узгодити низку пунктів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом