До вечора 15 грудня валютники накрутили безготівковий курс долара ще на 40-50 копійок, до нового історичного рівня - до 18,40-18,50 грн/$, повідомили «Вістям» банкіри.

Це кінцева ціна для імпортера: з урахуванням всіх схем та додаткових платежів. Офіційно в торговельній системі Val Kli фінансисти фіксували більш низькі котирування: вони піднялися не так сильно - із 15,67-15,82 грн/$ до 15,75-15,94 грн/$.

Говорячи про курсовий стрибок, фінансисти сьогодні робили одне застереження - за максимальною вартістю долар купував небагато хто. «Це були нечисленні угоди, причому в дуже невеликих обсягах: в середньому по $10-30 тис. Глобально ринок впав у прострацію - угод було мало. Шоковані подорожчанням долара, багато банків просто пішли з торгів», - описав ситуацію казначей одного з великих банків.

Причому покупки здійснювали лише ті компанії, у яких вже накопичилися прострочені борги. «Взагалі для імпортерів завищений курс невигідний. Вони і так зараз працюють у збиток. Купують тільки ті, у кого горять контракти. Та й то, долара на всіх не вистачає», - зазначив член правління ОТП Банку Володимир Мудрий.

Всі опитані виданням фінансисти сьогодні сходилися в одному: 18,5 грн/$ - це надмірно завищений курс, і його потрібно відкотити. І, до речі, теж саме сьогодні заявила під час наради в НБУ його голова Валерія Гонтарева. «Нам відкрито дали зрозуміти, що угоди з купівлі/продажу долара в районі 17-18 грн/$ вважатимуться спекулятивними, і будуть кваліфікуватися як спроби розхитати ринок», - повідомив нам перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

Банкіри вважають, що в нинішній ситуації, це можна зробити лише одним способом: почати відмовляти клієнтам у реалізації безготівкової валюти вище за обумовлену ціну. «Наприклад, якщо в банк прийде компанія з експортним доларом і попросить продати його на міжбанку, то фінустанова може автоматично відсікати заявки вище, наприклад, 16,50 грн/$. Такий підхід може допомогти збити курс», - зазначив заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

При цьому фінансисти вважають, що Нацбанк повинен ретельно моніторити не лише офіційні угоди, які банки проводять в торговельній системі міжбанку, але і «сірий» ринок. «Щоб впливати на банки, особливо активно завищують курси, потрібно постійно відслідковувати ситуацію. А може навіть стимулювати систему доносів: щоб у регулятора була інформація про те, що експортер перейшов на обслуговування з одного банку в інший не просто так, а щоб провести операцію за завищеним курсом», - розповів про один з можливих варіантів голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Щоб на міжбанк не тиснув попит на готівкову валюту, яку практично неможливо придбати в касах банків (а міняйли сьогодні за неї вимагали вже 19,2 грн/$), фінансисти пропонують тісно працювати з людьми. «Потрібно проводити зважену інформаційну політику з населенням. Показувати, що виведення проблемних банків з ринку - це нормальна практика, і вона тільки оздоровить систему. До того ж не тільки люди, але і банкіри повинні розуміти, чого чекати від Нацбанку, які заходи планують вживати, скільки і який банк отримує рефінансування, а які виводяться з ринку і чому», - зауважив перший радник голови правління Альфа-Банку Роман Шпек.

Фінансисти розраховують, що Нацбанк почне оперативно реагувати на ситуацію на міжбанку, в іншому випадку, допускають подальшу девальвацію гривні у вівторок - до 19 грн/$.

У самому ж НБУ поки воліють не говорити про заходи і санкції. «Національний банк не відключав від участі в торгах ніякі банки на підставі угод, що укладаються ними, в той же час ретельно стежить за дотриманням банками законодавства у сфері валютного контролю», - прокоментував ситуацію начальник управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків Нацбанку Сергій Пономаренко.

У головному банку країни поки воліють не помічати націнок до курсів, які фінансисти застосовують при продажу валюти імпортерам, і говорять лише про котирування, які фіксуються в торговельній системі. «Всі угоди, які банки здійснюють на міжбанківському валютному ринку, в обов'язковому порядку реєструються у спеціальному програмному комплексі НБУ. На основі цих даних і публікуються офіційні цифри на сайті Нацбанку. Там, зокрема, можна побачити, що станом на 17.00 на ринку минуло 195 угод на суму 168,77 мільйона доларів за середньозваженим курсом 15,8430 грн/$. Якщо говорити про індивідуальні угоди між банками, то можу зазначити, що угода за найвищим курсом за 15 грудня пройшла за ціною трохи вище 15,90, але це була угода на суму в 10 тисяч доларів», - сказав Пономаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367