Американська нафтогазова компанія Chevron вирішила вийти з проекту з видобутку сланцевого газу на Олеській площі в Західній Україні. За останній рік це вже третій і останній великий проект з видобутку газу із залученням великих транснаціональних корпорацій в нашій країні, який так і не отримав розвитку. Про це пише газета «Капітал».

Про відмову в односторонньому порядку компанії Chevron від розробки Олеської площі, розташованої на території Львівської та Івано-Франківської областей, стало відомо вчора. Відповідний лист Chevron надіслала українському уряду. Причина відмови - Міністерство фінансів не виконало взяті на себе зобов'язання до 18 листопада привести свої нормативні акти у відповідність чинному законодавству України. Наміри Chevron підтвердив і заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий.

Chevron також підтвердила виданню, що направила таке повідомлення українському уряду, але деталей і причин свого кроку не назвала. «Було б передчасно це коментувати», - йдеться в повідомленні компанії.

Раніше планувалося, що Chevron займеться розвідкою і видобутком сланцевого газу на заході України і на першому етапі інвестує в розвідку близько $ 350 млн. Ресурси Олеської площі оцінюються майже в 3 трлн куб. м газу, а щорічний видобуток міг становити 5-10 млрд куб. м.

Документ, який дав повноцінний старт цього проекту, - угоду про розподіл продукції (УРП) - українська влада підписала з Chevron трохи більше року тому - в листопаді 2013 р.

Chevron - третя за рік компанія, що загальмувала або припинила співпрацю в Україні з видобутку газу. Інвестор ще одного проекту (видобуток газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях) компанія Shell повідомила, що ситуація з безпекою на сході України не дозволяє виконувати деякі її зобов'язання як оператора в рамках УРП, у тому числі почати буріння першої пошукової свердловини. «Тому Shell ще в серпні скористалася договірним правом про оголошення форс-мажору в рамках УРП по Юзівській ділянці. На даному етапі компанія продовжує виконувати тільки ті роботи, які можливо проводити безпечно», - йдеться в повідомленні Shell.

Третій проект - видобуток газу на Чорноморському шельфі консорціумом компаній Exxon Mobil, Shell, австрійською OMV в особі румунської «дочки» Petrom і «Надра України» - відпав сам собою після окупації Криму.

Партнер міжнародної консалтингової компанії Grant Thornton Олександр Малиновський сказав, що причини, названі в ЗМІ, виглядають не дуже переконливо, враховуючи, зокрема, наявність у договорі про УРП «стабілізаційного застереження», що виключає застосування до інвестора негативних змін в законодавстві України. «Названі причини виходу компанії Chevron з чинної УРП не належать до категорії «істотних порушень з боку держави», як це передбачено самою УРП (принаймні у відповідності з тією редакцією УРП, яка була опублікована в ЗМІ)», - зазначив він.

«На даному етапі можна припустити, що повідомлення Chevron на адресу нашого уряду або є крайнім засобом тиску на українську сторону з метою домогтися від неї необхідних рішень або законодавчих змін, або ж в основі такого повідомлення лежать інші приховані причини. Той факт, що Chevron офіційно не коментує причини свого виходу з проекту, лише підтверджує такі припущення», - додав він.

Ще один з експертів ринку на правах анонімності розповів виданню, що при нинішніх цінах на нафту і ситуації в країні Україна не потрапляє в число країн, де подібний великий бізнес ризикне вкладати гроші. Особливо з урахуванням труднощів роботи з українською бюрократією. В якості прикладу він згадав інші труднощі, які виникли у Chevron. «Вони билися мало не півроку, щоб просто відкрити рахунок у банку, тому що у нас не врегульована процедура відкриття рахунків спеціально під УРП. Якщо таку проблему компанія не може швидко вирішити, то що вже говорити про вкладення грошей, буріння свердловин та інше. Моє особисте враження - вони давно шукали привід, щоб вийти з проекту», - запевнив співрозмовник.

Опитані експерти називають і інші причини відмови співпраці Chevron. Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій назвав, зокрема, серед можливих причин: протидія проекту з боку місцевої влади у Львівській та Івано-Франківській областях, зміна податкового законодавства, зниження цін на нафту. Але основна причина, на його думку, - нестабільна і непередбачувана ситуація в Україні. «Йде війна, відповідно, країна не виглядає інвестиційно привабливою. Витрачати величезні суми в такій державі - просто небезпечно», - вважає Паращій.

Керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін вважає, що саме падіння цін на нафту могло стати фінальним аргументом для виходу з проекту. «Ціни на нафту впали, а до неї прив'язані інші енергоносії. Є ймовірність, що цей період низьких цін буде середньостроковим - близько п'яти років. Отже, зараз вкладати гроші в більш складні проекти з розробки досить важко, оскільки розуміння майбутньої ціни немає. Проект відкинутий мінімум на п'ять років», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84