Росія вважає ворожим кроком схвалення конгресом США законопроекту про підтримку України і в своїх діях у відповідь буде виходити з того, чи підпише цей документ президент США Барак Обама, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«Цей крок США, звичайно, ворожий, у президента є вибір: підписувати цей закон чи не підписувати», - заявив він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Будемо виходити з конкретних вчинків у тому, що стосується введення цього закону в дію, і в тому, що стосується його практичного застосування», - додав глава російського дипвідомства.

Характеризуючи прийнятий конгресом США документ, Лавров пояснив, що «заходи, які викладені в цьому законопроекті, значною мірою є пропозицією американському президенту діяти на свій розсуд».

«Існують винятки і вимоги до нього, положення, які зобов'язують його (президента США. - Ред.) вжити заходів щодо, зокрема, «Рособоронекспорту». Причому ці заходи повинні поширюватися екстериторіально, в тому числі і на партнерів тих наших компаній, які підпадають під американські санкції», - продовжив російський міністр.

«Ця практика нелегітимна сама по собі - як, по суті, є нелегітимними і санкції, введені в обхід Ради Безпеки ООН», - підкреслив він.

Лавров нагадав, що у багатьох російських підприємств військово-промислового комплексу є партнери і в Україні.

«Тому бити по промисловості наших українських сусідів, які й без того перебувають в жалюгідному стані, це контрпродуктивно з точки зору американських інтересів», - заявив у зв'язку з цим Лавров.

«Один цей приклад показує, що в основі всієї цієї затії лежить зовсім не турбота про Україну, а таке маніакальне бажання покарати Росію за всі мислимі і немислимі гріхи», - додав глава МЗС РФ.

Як повідомлялося, «Акт про підтримку свободи в Україні», зокрема, дає право президенту США Бараку Обамі ввести додаткові санкції відносно російського нафтового та енергетичного сектора, а також компанії «Рособоронекспорт».

Цим актом також передбачена можливість надання допомоги США військового, оборонного, енергетичного та цивільному секторам в Україні і внутрішньо переміщеним особам в цій країні.

Законопроект набуває чинності після підписання президентом США. Протягом 60 днів після цього глава американської адміністрації повинен подати у конгрес перелік необхідного військового майна і послуг, а також розрахунки строків проведення відповідних робіт. З цією метою Держдепартаменту виділяється $350 млн, які будуть доступні для використання до кінця 2017 року, у тому числі $100 млн - в 2015 фінансовому році і по $125 млн - в 2016 і 2017 роках.

Закон, зокрема, передбачає можливість надання Україні військової техніки і послуг, у тому числі протитанкового озброєння, радарних систем для боротьби з артилерією, тактичних розвідувальних безпілотних літальних апаратів, захищених засобів зв'язку, а також допомоги в навчанні українських військових.

В бюджеті США також закладаються кошти для надання Україні технічної допомоги у сфері зміцнення енергетичної безпеки та розвитку громадянського суспільства. Для зменшення залежності України від експорту енергоносіїв США будуть допомагати українському уряду в розробці середньо - і довгострокових планів з підвищення енергоефективності та виробництва енергії, на що в 2016-2018 фін.рр. передбачені витрати в розмірі $50 млн.

На розвиток в Україні громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та боротьбу з корупцією передбачено виділити $20 млн.

За інформацією американських ЗМІ, документ дозволяє президенту США запровадити нові санкції щодо «Газпрому», якщо буде встановлено скорочення поставок газу в країни НАТО, а також в Україну, Грузію та Молдову. Обмеження можуть стосуватися й інших компаній та осіб, які займаються нафтовими проектами в РФ, зокрема експортерів необхідного обладнання. Також передбачаються нові санкції щодо «Рособоронекспорту».

При вступ закону в силу Україна Грузія і Молдова отримають статус особливих партнерів поза блоком НАТО. Крім того, американські власті повинні допомогти Україні переорієнтувати військовий експорт з Росії на інші ринки.

США також готові виділити кошти на модернізацію газотранспортної системи. Передбачено й розширення програм мовлення російською, українською та румунською мовами американських ЗМІ, підконтрольних Спостережній раді щодо міжнародного мовлення.

Нагадаємо, розроблений конгресом законопроект №2828 «Акт у підтримку свободи України-2014» направлений на підпис президентові США Бараку Обамі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом