Данія збирається подати заявку до ООН з вимогою визнання її прав на Північний полюс, повідомляє Associated Press з посиланням на данського міністра закордонних справ Мартіна Лідегаарда.

На території, прилеглі до Північного полюсу, претендують також Росія і Канада.

У разі якщо ООН задовольнить претензії Данії на розширення континентального шельфу, країна отримає право на видобуток ресурсів на території 895 тисяч квадратних кілометрів, в тому числі в районі Північного полюса.

Однак, на думку Лідегаарда, організація нескоро дасть відповідь на заявку Данії. «Я очікую, що для цього потрібен деякий час. Відповідь може прийти через кілька десятиліть», - сказав міністр.

Лідегаард також висловив надію, що арктичні держави продовжать дотримуватися прийнятих раніше правил гри, пише Lenta.ru.

У 2008 році п'ять країн, які мають вихід до Арктики, - Росія, Канада, Данія, США та Норвегія домовилися про те, що будуть вирішувати спори, пов'язані з контролем над Північним полюсом, через ООН. Крім того, згідно з домовленістю, у разі якщо в територіальній суперечці беруть участь дві держави, вони можуть вирішити своє питання у двосторонньому порядку.

У 2012 році данські вчені, які вивчали підводний хребет Ломоносова в Північному Льодовитому океані, прийшли до висновку, що він є продовженням Гренландії. Росія і Канада стверджують, що цей об'єкт рельєфу - продовження їх територій.

Інтерес до Арктики останнім часом зростає, оскільки танення льодовиків відкриває нові морські шляхи і створює умови для видобутку ресурсів у регіоні. За даними вчених, в Арктиці знаходяться 13 відсотків нерозвіданих запасів нафти і 30 відсотків невикористаних запасів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22