На 1 грудня в розпорядженні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) було 15,9 млрд грн, йдеться в офіційному повідомленні фонду. При цьому загальна сума, яку фонду необхідно компенсувати вкладникам неплатоспроможних банків у рамках гарантованих фізособам 200 тис. грн, становить близько 15,8 млрд грн, пише «Капітал». І це без урахування Всеукраїнського банку розвитку і банку «Камбіо», за якими Фонд ще не назвав обсяг необхідних виплат. Загальний обсяг депозитів населення цих банків становить 2,2 млрд грн.

Зазвичай гарантована сума вкладів, що дорівнює приблизно половині загального депозитного портфеля фізосіб. Отже, виплати за двома названими фінустановами підлягають ще 1,1 млрд грн. Таким чином, на сьогодні ФГВФО потребує ще 1 млрд грн. До кінця року ця сума зросте як мінімум у декілька разів. Заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик на початку грудня повідомив, що до 2015 р. список неплатоспроможних банків України можуть поповнити ще 10 фінустанов.

Відтоді тимчасову адміністрацію ввели лише в банк «Камбіо». «Чи є ця цифра остаточною? Є певний перелік кандидатів у Нацбанку - до десятка, які до кінця року можуть поповнити фонд. Ми ще не знаємо, яке рішення буде прийняте НБУ», - сказав Оленчик.

«У нас є статистика Нацбанку, який анонсував, що до кінця року в список проблемних потраплять ще 12 банків. Тобто до кінця року ми будемо мати 112 умовно живих банків», - зазначив голова наглядової ради банку «Національний кредит» Андрій Оністрат. За оцінкою банкіра, на сьогодні умовно платоспроможними є лише 124 банки із 166, що діють у країні: до категорії проблемних уже віднесені 13 банків (затримують платежі) і ще 12 є неплатоспроможними (взагалі не виконують зобов'язань), а в 17 банках працює тимчасова адміністрація.

Враховуючи той факт, що до кінця року залишилося всього дві п'ятниці (а саме у цей день тижня ФГВФО воліє вводити тимчасову адміністрацію), початок 2015-го буде не менш динамічним у плані виведення фінансових установ з ринку. «Сьогодні проблеми є у Дельта Банку, Надра Банку та Імексбанку. При цьому не варто забувати, що введення тимчасової адміністрації в Дельта Банк автоматично спровокує аналогічне рішення і щодо Надра Банку, акції якого закладені в Дельті», - каже директор інвестиційно-консалтингової компанії «Амонд Інвест» Сергій Креймер. На початку літа в ЗМІ з'явилася інформація, що Дмитро Фірташ, бенефіціар Надра Банку, не повертає $ 200 млн, які він позичив у Дельта Банку. Борг був оформлений особистою порукою Фірташа на $ 30 млн, а також гарантіями його компанії Centragas AG. При цьому банкіри, обізнані про угоду, стверджують, що всі акції Надра Банку (89,96 %), що належать Centragas AG, також виявилися у заставі в основного власника Дельта Банку Миколи Лагуна.

Також, за словами Креймера, потенційними претендентами на введення тимчасової адміністрації у зв'язку з різними порушеннями є: банк «Київ», банк «Фінансова ініціатива», банк «Глобус», Фінбанк, Український Бізнес Банк, Енергобанк, Діві банк, Унікомбанк, Український комунальний банк. Однак, на думку керуючого партнера інвесткомпанії Capital Times Еріка Наймана, серед банків, які будуть найближчим часом визнані неплатоспроможними, навряд чи будуть банки з групи найбільших. «Навіть Міжнародний валютний фонд радить Нацбанку не доводити найбільші банки до банкрутства, а рятувати їх через націоналізацію», - додав експерт.

Більш оптимістичні прогнози дає провідний аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Він вважає, що до кінця року будуть визнані неплатоспроможними один-два дрібні банки. А голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей взагалі упевнений, що до кінця року ФГВФО не стане вводити тимчасову адміністрацію в банки. Крім усього іншого, про це, на думку експерта свідчить той факт, що місія МВФ уже і так позитивно оцінила проведену Нацбанком роботу. «Крім того, минулого тижня НБУ видав банкам близько 10 млрд грн рефінансування. Це підтримає ліквідність банківської системи до 6 січня. А ось вже наступного року, після аналізу банківських балансів на 1 січня, неплатоспроможні банки почнуть виводити з ринку групами», - підкреслив Гулей.

Якщо масове введення тимчасової адміністрації продовжиться найближчим часом, Фонду гарантування вкладів може знадобитися додатково 20-40 млрд грн, вважає Креймер. «Це за умови, що Фонд продовжить також викидати банки з ринку і не знайдеться охочих взяти на себе зобов'язання перед вкладниками», - зазначив він.

Для підтримки ФГВФО Нацбанку доведеться вдатися до чергової емісії гривні. «ФГВФО важко наповнюється грошима. Але всі свої зобов'язання виконає. НБУ вдасться до додемісії. Потім фонд повинен повернути ці гроші», - пояснює Найман.

У свою чергу в ФГВФО запевняють, що свої кошти в рамках гарантованих отримають усі вкладники. На початку грудня глава Нацбанку Валерія Гонтарева повідомила, що вже цього місяця держава виділить фонду близько 10 млрд грн. «Держава зобов'язується повністю фінансувати фонд і виділяє кошти в міру необхідності. Це можна зробити як за рахунок коштів уряду, так і за рахунок кредитів НБУ. На сьогодні фонд отримав від НБУ кредит на суму 10,2 млрд грн. Протягом грудня поточного року НБУ профінансує фонд у розмірі 9,95 млрд грн для розрахунку з вкладниками банків, які були віднесені до категорії неплатоспроможних, включаючи ВіЕйБі Банк і CityCommerce Bank», - говорила вона раніше. Гонтарева додала, що регулятор активно працює зі Світовим банком, який цього року вже виділив $ 500 млн спеціально для ФГВФО - витратити ці кошти можна тільки на фонд.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111