Тристороння контактна група повинна якомога швидше зустрітися для вжиття заходів щодо подальшого втілення всіх пунктів Мінських домовленостей, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

Зокрема, про це йшлося в ході телефонної розмови Президента України Петра Порошенка з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом.

Зазначається, що співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі і відзначили, що незважаючи на зменшення кількості обстрілів з часу оголошення режиму припинення вогню 9 грудня, поки не спостерігається відведення військ та важкого озброєння від лінії розмежування, закриття кордону та звільнення заручників, відповідно до зобов'язань сторін, закріплених у Мінських домовленостях.

При цьому Порошенко особливо наголосив на необхідності домогтися звільнення всіх заручників, чисельність яких на сьогодні перевищує 600 осіб.

Порошенко, Меркель та Олланд погодилися, що Тристороння контактна група має якомога швидше зустрітися для вжиття заходів щодо подальшого втілення всіх пунктів Мінських домовленостей, які є шляхом до деескалації конфлікту, а також для вирішення гуманітарних проблем на Донбасі.

У цьому контексті Порошенко повідомив про складну гуманітарну ситуацію й окреслив заходи, яких українська сторона вживає для її врегулювання. Президент зазначив, що найближчими днями українська влада спрямує для постраждалих регіонів гуманітарну допомогу з продовольством та ліками. Механізм Тристоронньої контактної групи, а також співробітництво з міжнародними організаціями необхідне для її доставки та належного поширення, підкреслив він.

Також сторони обговорили можливості збільшення макрофінансової допомоги для України як через механізм міжнародних фінансових організацій, так і на двосторонньому рівні.

Сторони також висловилися за доцільність продовження діалогу в Нормандському форматі.

Як раніше повідомляв ForUm, 6 грудня Президент України Петро Порошенко повідомив, що чергова зустріч тристоронньої Контактної групи щодо ситуації на Донбасі запланована в Мінську 9 грудня.

Глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький заявив, що чергове засідання Контактної групи, найімовірніше, відбудеться у Мінську 11 грудня.

10 грудня другий президент України Леонід Кучма заявив, що не бачить доцільності у проведенні найближчими днями зустрічі Контактної групи щодо ситуації на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом