Вперше за п'ять років ресторанний ринок впав. За даними компанії «Ресторанний консалтинг», у 2014 р. обсяг ринку складе 21,4 млрд грн, що на 11 % менше показників минулого року.

«У доларовому еквіваленті він знизився майже на 50 %», - зауважує генеральний директор компанії Ольга Насонова, повідомляє «Капітал».

Сумні результати не стали несподіванкою для гравців. Вони припускали навіть найгірші показники і на початку року прогнозували падіння ринку на 30 % порівняно з 2013 р. Ресторатори змогли скоротити збитки восени, коли зросла відвідуваність. Порадував їх і грудень: кількість заявок на проведення новорічних корпоративних свят збільшилася в середньому на 20-30 % відносно грудня минулого року.

Рік почався для ресторанного ринку невдало. Газета нагадує, що в першому півріччі заклади втратили третину відвідувачів, що було пов'язано з масовими заворушеннями в центрі міста, стрімкою девальвацією гривні (ціни зросли на 25-30 %), а також панічними настроями українців. Ситуація почала стабілізуватися тільки восени, що дозволило закладам навіть підвищити плату за вхід для постачальників в середньому на 30 %.

Пережити несприятливі часи вдалося не всім. За словами Насонової, з початку року в столиці закрилося близько 120 ресторанів, а їх загальна кількість скоротилася до 1,5 тис. В цілому по країні залишилося 15,2 тис. закладів, що приблизно на 30 % менше показників минулого року. «Тільки через анексію Криму і воєнні дії на сході загальна кількість ресторанів скоротилося на 18 % - до 16,9 тис.», - зазначає експерт.

У першу чергу страждають ресторатори, які відкривають об'єкти на орендованих площах, зазначила Насонова. «Орендні ставки в багатьох прив'язані до валюти, а домовитися про знижки вдається не всім», - пояснює вона.

Видання нагадує, компанія «Фанера Project» закрила єдиний заклад «Гендель» у Києві, «Вік-Сервіс» зупинила роботу коктейль-барів, а Solo Pizza відмовилася від роботи у центрі столиці та ін.

Непогано заробити в році, що минає, ресторатори зможуть на святах. Насонова повідомила, що в грудні кількість заявок на проведення новорічних корпоративів зросла на 20-30 % в порівнянні з аналогічним місяцем 2013 р. «Грудень тільки почався, а замовлень на банкети вже стільки ж, як у минулому році. В моїх планах - приріст на 30 %», - зізнається співвласник мережі «Пивна дума», ресторану The Burger Дмитро Заходякін.

Комерційний директор мережі «Світова карта» (Buddha-bar, «Маракеш», «Разгуляєво» Tequila House тощо) Віталій Шадчнєв додає, що, на відміну від попередніх років, коли зали для святкування новорічних корпоративів бронювалися в жовтні-листопаді, зараз заявки від компаній надходять буквально в останній момент. «Організатори заходів цікавляться найближчими днями», - констатує він.

В минулому році було скасовано дві третини запланованих корпоративів, визнає креативний директор агентства Quest Event Network Віталій Зорін. «Більшість заходів планувалося проводити в центральній частині міста, де в кінці року проходили акції протесту. Деякі замовники відмовилися від святкувань з моральних причин», - підтвердив він. Зорін визнає, що їх агентству довелося найняти спеціального менеджера зі скасування корпоративів, який працював до березня 2014 р. Доходило навіть до того, що деякі ресторани віддавали замовнику всю приготовану та оплачену їжу.

Ресторатори поки не поспішають робити прогнози на наступний рік. «Ми сподіваємося, що такого складного року вже не буде», - говорить Шадчнєв. В закладах дійсно можуть зафіксувати незначне зростання в I кварталі, що пов'язано з низькою порівняльною базою. На початку 2014 р. більшість киян відмовлялися від походів у ресторани через масові заворушення у столиці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165