У 2015 році необхідно шукати можливості для розморожування мінімальних зарплат та пенсій. Про це в коментарі Forum'у заявив міністр соціальної політики і праці Павло Розенко, відповідаючи на запитання, наскільки соціально справедливо продовжувати мораторій на індексацію зарплат і пенсій, у той час як інфляції досягла 20%, а гривня знецінилася вдвічі.

«Саме тому, що ми також вважаємо це не зовсім справедливим, уряд шукає шляхи, щоб наступного року розморозити мінімальні соцстандарти і провести хоча б мінімальне підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму», - сказав він.

Водночас Розенко не став гарантувати, що саме так все і буде. «Не можна гарантувати, але ми шукаємо для цього можливості».

Крім того, міністр сказав у коментарі Forum'у, що в програмі діяльності Кабінету Міністрів немає позиції щодо скасування пенсійної реформи, оскільки не це зараз головне.

«Майбутнє пенсійної системи - це розвиток пенсійної системи, і як ми будемо її міняти, там (у програмі. - Ред.) абсолютно чітко написано. Я завжди говорив, що питання не в пенсійному віці - підвищити або знизити», - сказав міністр.

На його думку, головне - це справедливість пенсійної системи. «Наприклад, у 60 років прийдуть дві жінки, одна з яких працювала дуже довго і важко, інша - не працювала жодного дня. Перша і друга отримають по тисячі гривень - така сьогодні пенсійна система. А потрібно, щоб використовувалося поняття практичного стажу роботи», - вважає міністр.

Розенко також зазначив, що заплановано перехід на єдиний принцип нарахування пенсій, розвиток недержавного пенсійного страхування та накопичувальної системи.

Нагадаємо, 11 грудня Верховна Рада ухвалила зі змінами програму діяльності Кабінету Міністрів.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38