Верховна Рада України закликає Держдуму Російської Федерації та президента РФ Володимира Путіна вжити заходів щодо звільнення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.

Як передає кореспондент Forum'у, за відповідне рішення проголосував 321 народний депутат.

Згідно з текстом постанови, ВР звертається до Держдуми, президента РФ, інших державних органів державної влади та посадових осіб РФ із закликом вжити усі можливих необхідних заходів для швидкого звільнення Савченко.

Крім того, ВР закликає звільнити всіх громадян України, які за період збройного конфлікту на сході країни були взяті у полон, незаконно вивезені на територію Росії і всупереч їхній волі містяться на території Російської Федерації.

Як раніше повідомляв ForUm, Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила у полон під містом Щастя Луганської області. 8 липня вона опинилася в РФ, у Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

27 жовтня Басманний суд міста Москви ухвалив рішення про продовження утримання під вартою Савченко до 13 лютого 2015 року.

У жовтні Савченко була обрана депутатом Верховної Ради України від партії «Батьківщина», а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом