Держава візьме на себе певний перелік безоплатних медичних послуг. Таку думку висловив ForUm'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов, коментуючи можливі заходи уряду для зменшення дефіциту державного бюджету.

«В медицині ми будемо повертатися до експерименту, який вже давно був прописаний. Держава встановить перелік безкоштовних медичних заходів, які вона бере на себе і гарантовано зобов'язується надавати. Мова йде в першу чергу про швидку допомогу», - зазначив економіст.

«Друге питання - що безоплатною повинна бути система обстеження. У нас є значна проблема відсутності повного охоплення обстежень різних хронічних захворювань, які потім зменшили витрати, в тому числі держави, на лікування людей, плюс зберегли б працездатність людей, це розв'язало б руки і щодо пенсійної реформи», - уточнив Блінов.

При цьому, за словами експерта, поки уряд вимагає від всіх відомств урізати витрати.

«Поки є чітка рознарядка намагатися з усіх розпорядників коштів скоротити витрати на 25% у порівнянні з 2013 роком. Хто не може це зробити - будуть писати дуже аргументовані записки, чому не можна. Мені не подобається ідея лінійного секвестру - всім «відрізати» по чверті. Тому що ключове питання - питання функцій держави. У нас десь потрібно урізати 10 %, десь - 50%, як, наприклад, у міністерстві молоді і спорту, а по деяких позиціях - по обороні, наприклад, я не думаю, що є великі можливості для економії», - пояснив Блінов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46