Формуючи держбюджет, уряд має шукати джерела його наповнення, а не просто урізати видатки. Таку думку Forum'у висловив екс-секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Андрій Павловський.

«Виходить, що уряд знову намагається вирішити всі складні питання економічної кризи за рахунок простих людей. Все зводиться до затягування пасків. І парадокс: не видно ідей щодо наповненнчя бюджету», - заявив він.

Також колишній парламентарій упевнений, що скорочення фінансування соціальних програм, відмова від індексації зарплат і пенсій на тлі високої інфляції та глибокої девальвації можуть призвести до зростання протестних настроїв. «Дійсно, інформація, що потрапила в пресу, викликає багато запитань. Сподіваюся, що це тільки чернетка, і жорсткі пропозиції не потраплять до закону. Якщо не буде компенсаторів, усе продовжить вирішуватися за рахунок громадян, і люди не побачать, що затягують пояси не тільки вони, але й обмежуються інтереси фінансово-олігархічних груп, будуть виникати соціальні напруги, конфлікти», - попередив він.

«Інфляція дуже висока, гривня знецінилася. Купівельна спроможність зменшилася вдвічі. І правильно було б у ці складні часи підтримати просту людину, провести індексацію. Але бачимо, що в пропозиціях Мінфіну цього немає. Є тільки жорсткі обмеження. В тому числі вони торкнуться пенсіонерів, які працюють, піднімається питання про збільшення пенсійного віку, стажу», - наголосив Павловський.

Крім того, він звернув увагу, що обмеження можуть стосуватися всіх бюджетників, а також медиків, освітян та науковців. «Можуть прибрати всі надбавки, залишити лише голу ставку. Є навіть такі «цікаві» пропозиції - не виплачувати вченим, викладачам за наукові ступені», - розповів експерт.

«Але ми не побачили пропозицій щодо так званого реанімаційного пакета. Питання: де плани, закони щодо реанімування економіки? Де закони, що сприяють розвитку промисловості, реального сектору економіки? Де програми зі збільшення робочих місць? Поки нічого цього не видно. І скільки було розмов про необхідність обмежити олігархічну монополію, ввести податок на розкіш - і знову нічого цього немає в пропозиціях від Мінфіну, Міністерства економіки. Виходить, що Мінфін йде шляхом: «Економіка повинна бути економною». А пропозицій щодо розвитку країни немає», - підсумував Павловський.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

82