Помітне пожвавлення глобальної економіки очікується в найближчі два роки, незважаючи на наслідки фінансової кризи і нові виклики, пов'язані з Еболою і геополітичними конфліктами, в тому числі в Україні.

Про це йдеться в доповіді ООН.

У наступному році зростання глобального ВВП складе 3,1%, а в 2016 р. - 3,3%, повідомляється в доповіді «Світова економічна ситуація і перспективи на 2015 р.», представленій у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. За підсумками поточного року приріст економіки оцінюється в 2,6%, передає УНІАН.

«Деякі економічні показники позитивні і свідчать про те, що світова економіка повертається на шлях стабільного розвитку. Однак багато ризиків і невизначеність можуть підірвати рішучі зусилля з відродження економіки та її подальшого зростання», - заявив представник Департаменту з економічних і соціальних питань ООН Пінфань Хун.

Найвищі темпи економічного зростання експерти ООН очікують в країнах Східної Азії - на рівні 6% в 2015-2016 рр. При цьому вони очікують поступового відновлення економіки і в державах Південної Азії. У США прогнозують прискорення темпів підвищення ВВП з 2% за підсумками поточного року до 2,8% у наступному році і 3,1% у 2016 р.

У єврозоні очікується нестабільне зростання. Експерти ООН вважають, що базові умови, необхідні для економічного відродження, виникають так повільно, що будь-яка зовнішня подія може повернути регіон в рецесію. Автори доповіді попереджають про певні ризики як для експортерів, так і для імпортерів, які будуть виникати у зв'язку із змінами цін на нафту.

Експерти відзначають, що «геополітичні кризи, в тому числі в Україні, Іраку, Лівії і Сирії, перешкоджають стабільному економічному зростанню». У доповіді також йдеться про високий рівень безробіття в ряді регіонів світу і прогнозується збереження високого курсу долара США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом