Вартість відновлення ядерної зброї в Україні може скласти близько 100 млрд доларів, що є непідйомним тягарем, і тому відновлення ядерного статусу недоцільно, вважає перший президент України Леонід Кравчук.

«За даними, якими я володію - на 1994 рік це було 55 млрд доларів. Зараз, напевно, у два рази більше», - сказав Кравчук в інтерв'ю «5-му каналу».

Кравчук вважає повернення Києва до ядерного статусу недоцільним. «Тобто ми б сказали, що ми голі і бідні, але будемо відновлювати ядерну зброю? І лякати нею. Кого? Росію! А Росія лякала б нас. Таким чином, наближення конфлікту стало б більш реальним», - сказав він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, при відновленні ядерного статусу Україна порушить підписані нею міжнародні договори про нерозповсюдження.

При цьому Кравчук розкритикував позицію західних країн щодо підтримки України, яку вони обіцяли згідно з Будапештським меморандумом в умовах зовнішнього нападу з боку Росії. «Ми здали ядерну зброю, а вони дискутують, продавати Україні гвинтівки чи ні!» - сказав він.

Нагадаємо, раніше посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що підписаний США, Великобританією, Росією та Україною Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, відомий як Будапештський меморандум, не надавав Україні гарантій безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом