Селам Луганської і Донецької області, що знаходяться на територіях, не контрольованих українською армією, загрожує голодомор і гуманітарна катастрофа. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила на прес-конференції юрист, правозахисник Тетяна Монтян.

«В селах, як україномовних, так і російськомовних, як на Евересті - кожен сам за себе. Хто міг звідти втекти, втік, про кого дбають родичі. Вони якось виживуть. А що будуть робити ті, хто нікому не потрібен і можуть тільки ходити власним подвір`ям? Вони просто помруть до весни. Ми власними очима бачили провісники голодомору, гуманітарної катастрофи. І якщо цим людям не надати негайну продовольчу допомогу, вони просто там помруть», - сказала вона.

За її словами, села на Донбасі, що знаходяться на територіях, не контрольованих українською армією, живуть як у 30 роки ХХ ст. «Ми ніби на машині часу перелетіли на 80 років назад і подивилися на 30-ті роки. Тільки замість продрозкладки наш мудрий уряд позбавив цих людей хоча б гіпотетичної можливості отримати якісь кошти, а замість загороджувального загону - блокпости», - зазначила вона.

Крім того, Монтян додала, що в деякі села в зоні АТО не доїжджає жодна гуманітарна допомога.

«За словами людей, вони в жовтні останній раз отримували гуманітарку, а пенсії - в червні. Люди кажуть, якщо б гроші перераховували на картки, то вони б знайшли спосіб їх зняти», - резюмувала юрист.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом