Місія Міжнародного валютного фонду вдруге за останні два місяці прибула до Києва для перегляду кредитної програми stand-by на загальну суму SDR 10,97 млрд (близько $ 16 млрд). Вчора представники міжнародної організації відкрили перший раунд переговорів з новим Кабінетом міністрів, відсутність якого завадила фонду завершити перегляд програми під час попереднього візиту 11-26 листопада. Основною темою обговорення став проект держбюджету на 2015 рік, пише «Капітал».

Брати участь в узгодженні параметрів нового бюджету будуть і інші міжнародні організації. «Безпосередні підходи до скорочення витрат і до бюджету ми будемо визначати з нашими партнерами з МВФ, Світового банку та інших міжнародних фінансових організацій», - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вчора під час засідання Кабміну.

В першу чергу новому Кабміну і МВФ треба прийти до спільного знаменника з макроекономічними прогнозами, які будуть закладені у кошторис країни на наступний рік.

Запропонований у вересні і не затверджений парламентом проект держбюджету був розрахований на основі прогнозу реального зростання економіки на 2 % і збільшення номінального ВВП з очікуваного в поточному році 1,52 трлн грн до 1,76 трлн грн. Також у нього була закладена інфляція в розмірі 9,8 % в середньому за 2015 р. і 13 % на кінець року. Саме зростання цін мав забезпечити підвищення доходів на 9,7 %, або на 36,8 млрд грн, - до 414,7 млрд грн. Але з тих пір перспективи помітно погіршилися.

У листопаді уряд ще в старому складі розробив нові - оптимістичний і песимістичний - сценарії. Мінфін на той момент на чолі з Олександром Шлапаком, порушуючи традиції попередників, запропонував закласти в держбюджет саме останній варіант, як повідомив тоді заступник міністра фінансів Денис Фудашкін. Він припускав скорочення реального ВВП на 4,5 %, номінальний ВВП у розмірі 1,72 трлн грн і інфляцію у розмірі 13,4 %. Як стало відомо «Капіталу», аналогічні макропрогнози Мінфін вже на чолі з Наталією Яресько має намір закласти в новий проект бюджету.

МВФ такі макропрогнози повинен схвалити. Прогноз спаду ВВП відповідає тому, який фонд прописував як менш ймовірний песимістичний варіант в кінці серпня. Як уточнювалося в звіті за підсумками першої ревізії програми, скорочення реального ВВП може скласти 4,2 % у разі, якщо спад в 2014 р. складе 7,3 %. Песимістичний прогноз щодо інфляції фонд не уточнював.

Від затверджених макропрогнозів буде залежати і масштаб урізання витратної частини держбюджету. «Перераховуючи бюджет, Мінфін традиційно орієнтується на показник номінального ВВП. Розрахунок на збільшення номінального ВВП з 1,52 млрд грн до 1,72 трлн грн означає, що Мінфін збільшить очікувані доходи держбюджету на 13 % у порівнянні з держбюджетом-2014», - пояснює виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук. Але таке підвищення доходів малореалістичне. На думку експерта, оптимально було б закласти зростання доходів, що спостерігався в поточному році, тобто близько 5 %. Але чим ближче буде передбачеей зростання доходів до позначки 5 %, тим більше витрат Мінфіну доведеться скоротити.

У Яценюка залишилося зовсім небагато часу, що отримати схвалення проекту держбюджету міжнародними організаціями. «Ми повинні не пізніше 26 грудня прийняти бюджет», - заявив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман в ході погоджувальної ради парламенту в понеділок.

Перш ніж подати проект держбюджету до Верховної Ради, Мінфін розраховує на те, що парламент ухвалить зміни до Податкового та Бюджетного кодексів. «Обидві реформи уряд вже прийняв у вівторок, але відправив довносити останні правки. У середу-четвер відповідні законопроекти вже повинні зареєструвати в парламенті», - повідомив експерт з питань місцевих бюджетів Асоціації міст України Олександр Слобожан. Тим часом парламентська коаліція хоче заслухати у п'ятницю в ході години запитань до уряду уповноважених представників Кабінету міністрів з питань формування бюджету на 2015 р., заявив координатор коаліції, керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124