Сьогодні, 10 грудня, о 21:45 за київським часом чемпіон України донецький «Шахтар» почне зустріч проти португальського «Порту», що завершує груповий етап Ліги чемпіонів. Разом із донецькою командою на останній цього року поєдинок вирушив і кореспондент ForUm'у.

Враховуючи той факт, що через раніше отримані попередження участь у матчі не можуть взяти відразу кілька знакових для нинішнього «Шахтаря» футболістів, донецький колектив полетів до Португалії в дещо скороченому складі. Про що говорити, якщо в делегацію команди було включено лише 17 осіб, причому якщо воротарів і півзахисників була звична кількість, то позиції гравців інших амплуа виявилися значно урізані. Так, у заявці на матч із «Порту» виявилося всього три захисники й один нападник.

Незважаючи на по-осінньому хорошу погоду, столиця портвейну зустріла «Шахтар» досить прохолодно. Якщо в країнах, де проживає солідна українська діаспора, наші команди тепло зустрічають уже в аеропорту, то у Порту, де наших людей виявилося чимало, приїзд чемпіона країни не викликав ажіотажу. Як з'ясував ForUm, таке ставлення співвітчизників, найімовірніше, обумовлене громадянською позицією донецького клубу.

«Шахтар» завжди важко було назвати українською командою - якщо у внутрішньому чемпіонаті донеччан ще якось змушують ставити в склад місцевих хлопців, то у матчах рівня Ліги чемпіонів грають самі іноземці. Українською, за великим рахунком, залишається одна лише назва. Та й щодо воєнного конфлікту на сході України в клубі були недостатньо однозначними - зайняли нейтральну позицію, не підтримавши жодної зі сторін. Мені здається, це непатріотично» - розповідає 26-річний Максим, який уже чотири роки працює в Порту водієм, але, тим не менш, продовжує уважно стежити за подіями в українському футболі.

Нескладно припустити, що в сьогоднішньому матчі на «Шахтар» навряд чи чекає шалена підтримка. Але й сказати, що суперника донеччан поведуть у бій заповнені вщерть трибуни, язик не повернеться. Інтерес до поєдинку настільки невисокий, що його організатори, по вочевидь, будуть щасливі, якщо стадіон заповниться хоча б наполовину.

«По-перше, матч із «Шахтарем» завершує груповий етап і вже ніяк не впливає на турнірні розклади. По-друге, вже найближчої неділі «Порту» належить зіграти принципове дербі проти лісабонської «Бенфіки», а цей матч, як не крути, буде важливішим», - розповіли нам у касах стадіону «Драгау».

Підтвердила загальні тенденції і довга черга за квитками - з двадцяти чоловік квиток на «Шахтар» отримав лише один. Решта - отоварилися перепустками на матч з «Бенфікою».

Втім, незважаючи на знижений інтерес до матчу, і «Порту», і «Шахтар» підходять до майбутньої зустрічі з усією серйозністю.

«Як правило, всі ігри, які проходили між «Порту» і «Шахтарем», приносили задоволення глядачам. Дві технічні команди демонструють видовищний футбол і приносять радість публіці. Сподіваюся, що і цього разу у нас буде видовищний матч. Тим паче що очки в цій ситуації не так важливі», - розповів Мірча Луческу.

Солідарний з тренером «Шахтаря» наставник «Порту» Хулен Лопетегі.

«Можу сказати, що нас чекає поєдинок з дуже хорошою командою. Ліга чемпіонів - найважливіший турнір у світі, тому до завтрашнього поєдинку «Порту» ставиться відповідним чином», - зазначив португальський фахівець.

Зустріч на стадіоні «Драгау» стане вже шостою в історії взаємин донецького і португальського клубів. Враховуючи, що «Шахтар» до цього ще жодного разу не перемагав «Порту», хочеться вірити, що сьогодні ввечері неприємна статистика буде порушена.

Валентин Цімох, фото офіційний сайт ФК «Шахтар», ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61