Прийняття пакета економічних реформ уряду Яценюка на 2015-й рік може спровокувати масові протести українських громадян.

Таку думку «Взгляду» висловив політолог Кость Бондаренко.

«У країні зараз дуже багато зброї і людей, які брали участь не в одному повстанні, в яких є позитивний досвід участі в державних переворотах. Вони втомилися від того, що реформи робляться не для них, а за рахунок них», - каже політолог. Він зазначив, що стосовно цього навіть реформи президента Росії Володимира Путіна на майбутній рік для своєї країни є не такими жорсткими, як в українського уряду. «Реформи Путіна стосуються насамперед верстви найбагатших людей. Саме по них і б'ють реформи, а у нас же все робиться саме за рахунок найбідніших», - каже експерт.

Бондаренко підкреслив, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, утверджуючи такий пакет економічних реформ, недооцінив ступінь агресивності українських громадян. Політолог зазначив, що новий уряд, призначений 2 грудня, може протримається недовго, і допустив, що вже через кілька місяців його знову можуть змінити.


«Вже через кілька місяців прийде уряд, який виступатиме з новою програмою», - зазначив Бондаренко.

Замість урізання соціальних виплат та підвищення цін на комунальні послуги левову частку надходжень до бюджету можна отримувати від стягнення рентної плати за користування природними ресурсами. Відповідно до 12-ї статті Конституції, у власності народу України перебувають надра, ліси, води, земля та інше. Рентна плата за рахунок користування природними ресурсами йде, як правило, в кишені олігархів. За підрахунками економістів, таким чином щорічно втрачається до 30 млрд гривень.

Також надходження в бюджет, на думку політолога, можна залучити за рахунок створення програми переорієнтації економіки. «Економіка в Україні не індустріальна, в той же час і не аграрна. На чому робити гроші - незрозуміло. Тому уряд не знаходить нічого кращого, ніж лізти в кишені громадян і вирішувати свої проблеми за рахунок них», - зазначив експерт.

Нагадаємо, що на початку тижня уряд заявив про готовність запропонувати Верховній Раді пакет економічних реформ на 2015-й рік. У ньому пропонується скоротити кількість чиновників у держструктурах, надавати соціальну допомогу виключно виходячи з доходів громадян, передбачені напрями економії бюджету виключно фіскального характеру. Також Яценюк істотно скоротив витрати на освіту, науку й наукові дослідження, медицину та культуру. Прем'єр упевнений, що цей пакет економічних реформ дасть українцям можливість вижити у 2015 році. Зазначимо, що коригувати програму реформ можна тільки в ході її втілення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

429