Уряд не приймає кардинальних рішень. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Як вплине новий склад уряду на економіку України в 2015 році?» висловив екс-заступник міністра економіки Володимир Рябошлик.

«Якщо говорити про перші дні (роботи уряду. - Ред.), то вони ознаменувалися відходом від реформ. Я маю на увазі примусовий продаж газу. Таким чином, уряд намагається поліпшити фінансовий стан «Нафтогазу», зменшити необхідність його підтримки з бюджету і таким збоченим карколомним шляхом покращити ситуацію. Якщо перші кроки у нас такі, то єдине, чим можна вірити цьому уряду - що 2015 рік буде ще гіршим», - зазначив Рябошлик.

На думку екс-міністра, кроки уряду щодо наповнення бюджету викликають сумніви.

«Всі отримують рахунки за комуналку і бачать, що з них беруть невідомо за що. Беруть за ненадані гігакалорії тепла, кубометри води і так далі. Інститут кібернетики Глушкова вже запустив систему, яка виявила, що якщо чесно нараховувати за надані послуги, то сума комуналки може бути навіть зменшена. Це знову такий кардинальний вихід для бездефіцитного бюджету, який в інтересах тіньової економіки. Наша влада за всі заходи проти корупції, крім тих, які не зачіпають корупцію», - уточнив Рябошлик.

При цьому екс-заступник міністра наголосив, що уряд не вживає найпростіших заходів.

«Головна проблема - падіння курсу, але ланцюжок йде від дефіциту бюджету. Від небажання вводити найелементарніші цивілізовані податки і заходи, які є в усьому світі», - пояснив він.

На думку Рябошлика, міністри-іноземці кардинально ситуацію не змінять.

«Очікування, що міністри-іноземці щось змінять - є велика небезпека, що ці гідні люди стануть пішаками в технології маніпулювання натовпом. Створені надії в суспільстві, на цьому буде виграно час, а потім запустять знову якусь пропагандистську бульбашку», - зазначив Рябошлик.

«Висновок такий, що дев'ять місяців, які минули, продовжуватимуться і надалі. Нам усе ще потрібна політична воля, щоб дійсно проводити кардинальні зміни», - підсумував екс-заступник міністра.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60