Кошти, що виділяються для залізниць, повинні використовуватися для їх модернізації та розвитку. Таку думку висловив Forum'у президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, коментуючи заяву «Ощадбанку» про придбання ним облігацій чотирьох залізниць.

«Повинні бути чіткі програми розвитку залізниць та ефективного використання ресурсу після розміщення акцій», - зазначив Кінах. «Якщо це робиться для доступу до ресурсів з метою модернізації залізниць, їх розвитку, підвищення конкурентоспроможності, то це нормально. Але якщо це робиться лише з метою якихось особливо привілейованих умов для окремо взятого банку, без чітких програм розвитку залізниць, ефективного використання ресурсів після розміщення акцій, то це не правильно. Це порушує принципи пріоритетів рівноправної конкуренції та пріоритетів держави», - пояснив експерт.

При цьому Кінах зазначив, що модернізувати українські залізниці необхідно. «Існує проблема фізичного і морального зносу рухомого складу, знос становить від 60 до 80 відсотків. Це проблема, тим більше що ми інтегруємося в Європу. Від якості стану українських залізниць залежить, наскільки Україна зможе розвивати свій високий транспортний потенціал, враховуючи наше унікальне географічне розташування», - зазначив експерт.

Нагадаємо, 24 листопада «Ощадбанк» повідомив про придбання ним облігацій нової емісії номінальною вартістю 1 млрд грн, випущених Львівською, Південною, Одеською та Південно-Західною залізницями.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом